Aproximativ 300 de persoane, majoritatea romi, au participat, sambata, la un mars in Capitala pentru "mandria si demnitatea romilor", transmite Mediafax. Ei au dorit astfel sa atraga atentia asupra discriminarii la care sunt supusi membrii acestei etnii. Marsul demnitatii "Me sem Rom, me sem Romni!" a avut loc simultan in mai multe tari din Europa.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Participantii la protest purtau tricouri albe pe care scria cu albastru "Me sem Rom" ("Sunt rom"), iar cei au venit din solidaritate cu romii au avut tricouri pe care era scris "M-am saturat de rasisti".

Marsul a inceput in jurul orei 16.30, pe Bulevardul Unirii, unde organizatorii le-au transmis participantilor ca s-au adunat pentru "mandria si demnitatea romilor". Dupa aproximativ o jumatate de ora, participantii la protest au plecat de pe Bulevardul Unirii, din fata sediului Tribunalului Bucuresti, spre Piata Alba Iulia. Marsul s-a incheiat dupa aproximativ 45 de minute, pe traseu participantii dansand pe muzica tiganeasca.

Reprezentantii Romani CRISS, unul dintre organizatorii evenimentului, i-au sfatuit pe toti romii sa isi declare cu mandrie etnia la recensamantul care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

Magda Matache, director executiv la Romani CRISS, le-a spus celor prezenti ca prin acest mars vor sa-si arate solidaritatea cu romii din Bulgaria, Cehia si Slovacia, care in ultimele zile au fost supusi unor atacuri extremiste.

Inainte de a pleca in mars, o fata de etnie roma a intonat imnul romilor, fiind acompaniata si de unii dintre participantii la mars.

Un reprezentant al Asociatiei Studentilor Romi a dat citire unei scrisori adresate tutoror romilor de catre ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, in care acesta afirma ca "este important ca toti romanii sa pretuiasca traditia romilor, iar urmatorul recensamant ar trebui sa fie un moment in care sa demonstrati ca sunteti mandri de etnia voastra".

O femeie care s-a alaturat protestului a spus ca nu sunt de ajuns manifestari de genul acesta pentru ca discriminarea sa dispara, ci este nevoie de "politici publice afirmative". Ea a adaugat ca "orice padure are uscaturile ei", dar in momente de criza toata vina este aruncata pe minoritati, in orice colt al lumii.