Uniunea Social Liberala a solicitat desecretizarea "de urgenta" a contractului Rosia Montana Gold Corporation cu statul roman, aceasta fiind una dintre conditiile pe care alianata le pune pentru a accepta o discutie privind proiectul.

"Este absolut necesar ca societatea sa cunoasca detaliile acestui contract, clauzele pe care le implica si toate conditionalitatile sale, in mod total transparent si democratic. In afara de situatia cetatenilor romani din zona, vorbim despre resurse importante ale statului ¬ mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte importante, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului," se arata intr-o pozitie publica a USL.

USL cere de asemenea o "analiza independenta cu privire la interesele care stau in spatele companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana" si o evaluare independeta asupra benficiilor si costurilor pentru statul roman.

Comunicatul reia afirmatia lui Victor Ponta, care a declarat ca USL va bloca proiectul cand "va prelua guvernarea" daca nu vor fi indeplinite toate conditiile. sustine ca, daca nu vor fi indeplinite conditiile.

"Cand vom fi la guvernare, daca Traian Basescu apuca sa porneasca acest proiect, cred ca trebuie oprit pana cand avem raspunsuri. Vom solicita o dezbatere publica asupra proiectului si vom sprijini prin toate fortele demersul societatii civile privind declansarea unui referendum national pentru ca este vorba despre o avutie nationala," a afirmat Ponta luni.