Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări miercuri că nu există probleme cu intrarea sau aprovizionarea de gaze naturale în România, iar cantitatea de gaze naturale înmagazinată deja pentru iarnă depășește graficul asumat.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com
  • „Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depășit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70% și estimăm că în cursul lunii septembrie vom ajunge la minimul de 80% si continuam sa inmagazinăm. Fluxurile de intrare a gazelor naturale în România sunt în parametri normali.
  • Nu există probleme cu intrarea sau aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur pot să existe situații punctuale în piață care ar trebui sesizate și cei care vegheaza sa ia decizii de verificare.”, a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că săptămâna trecută a înființat comitetul interministerial, care are obiectiv asigurarea rezilienței energetice pentru iarna următoare și concretizarea investițiilor în energie.

  • „Am primit deja rapoartele de la Ministerul Energiei în ceea ce privește proiectele care urmează a fi implementate pe termen mediu și lung și situația de la ANRE si in acest moment se desfășoara activitatea de analiză și de identificare a solutiilor astfel ca până pe 31 august sa venim cu o decizie in acest sens.”, a spus Ciucă.

Importurile de gaze ale României au scăzut brusc joi, 18 august 2022 / Șeful Transgaz: Probabil că nu a fost cerere, e ceva normal

Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au scăzut brusc joi, 18 august 2022, în România intrând în principal doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Șeful Transgaz a reacționat precizând că se importă joi cu 3 milioane de metri cubi mai puțin decât miercuri, și adăugând că „e ceva normal”.

Joi, 18 august, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, a scris Profit.ro.

Contactat de HotNews.ro, directorul Transgaz, Ion Sterian, a spus că „nu s-a sistat niciun gaz la import. Azi importăm 5,3 milioane metri cubi (mc) de gaze, mai puțin cu vreo 3 milioane mc față de ziua precedentă”. „Probabil că nu a fost cerere aici in Romania”, a spus acesta, adăugând că ”nu e niciun pericol, e ceva normal”.