Toti nou-nascutii plang. Intrarea intr-un mediu nou si neprietenos se produce brusc, micul trup este supus unor transformari complexe, iar proaspetii parinti sunt coplesiti la randul lor. Cum se adapteaza nou-nascutul la noua sa viata alaturi de parinti? El simte totul din prima clipa, caldura cu care este intampinat. Asa ca "aveti grija ce spuneti, care sunt primele vorbe pe care le adresati copilului dumneavoastra cand vine pe lume. Este important pentru viitorul relatiei lor afective." In cazuri extreme, o intalnire negativa cu parintele poate duce la dezechilibre puternice. MedLive.ro a discutat cu dr. Irina Cuzino, medic primar neonatolog. Afla cat de importante sunt primele cuvinte si gesturi pentru armonia intregii familii si de ce nu trebuie judecate mamele care nu doresc sa isi vada copilul imediat dupa nastere.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Vezi aici si raspunsurile dnei dr. Irina Cuzino din cadrul intalnirii online "Nou-nascutul nu este doar un adult in miniatura"

Copilul simte tot ce e in spatele cuvintelor

"La nastere, bebelusii sufera o multime de transformari. Ceea ce simt ei este caldura cu care sunt intampinati, afectiunea mamei, primele gesturi de iubire. Am putut compara modele de comportament si de reactie intre diferite cupluri mama-copil si evolutia lor ulterioara. Din proprie experienta, intr-un fel te porti cu primul copil, altfel cu al doilea si al treilea", povesteste Dr. Irina Cuzino. "Primele cuvinte pe care le aude copilul, indiferent ca le aude din partea mamei, a doctorului, a moasei sau a oricui altcuiva, sunt deosebit de importante". Cat esti de frumos, cat te-am asteptat - chiar daca nu intelege cuvintele, ele ii creeaza un spatiu de iubire, de lumina, de caldura in care este primit. I se creeaza premisele unui echilibru, calm si o baza de dezvoltare mult mai buna."

Aveti grija ce le spuneti copiilor!

"Daca parintii il primesc cu cuvinte sarcastice, nepotrivite (ce nas mare ai, ce urit esti, ce incretit esti), copilul simte.