Pericolul unei epidemii majore de HIV/SIDA ar viza Romania in viitorul apropiat, in contextul in care zona est-europeana inregistreaza tot mai multe cazuri de boala, iar prostituatele din UE provin in principal din Romania, indica Time Magazine intr-un articol publicat la sfarsitul saptamanii trecute. Sub titlul "Zorii unei epidemii HIV in Romania", revista subliniaza ca, din lipsa banilor, Romania, pana de curand un exemplu in regiune in prevenirea SIDA, este pandita de pericolul unei epidemii de HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

In ultimul deceniu, in Romania au fost derulate programe de preventie cu tinta pe grupurile vulnerabile - consumatorii de droguri injectabile -, care au tinut sub control raspindirea HIV/SIDA. Numai in 2009, sase ONG-uri au impartit circa 1,6 milioane de seringi unui numar de 7500 de consumatori de droguri injectabile. Din 2010 insa, finantarile programelor ce vizeaza preventia HIV/SIDA au fost retrase, intrucat Romania, iesind din grupa statelor in curs de dezvoltare, nu mai beneficiaza de imprumuturi pentru astfel de scopuri. Incepand din iunie, UNICEF, Institutul pentru o Societate Deschisa si Fondul Global pentru Lupta anti-SIDA, Tuberculoza si Malarie si-au retras finantarile pentru programele HIV din Romania.

Guvernul nu poate suplini aceste nevoi: anul trecut, el a furnizat ARAS, Asociatia Romana Anti-SIDA, fonduri care au facilitat achizitionarea a 7000 de seringi. Adica necesarul de seringi pentru o singura zi, noteaza Time Magazine. Ministerul Sanatatii a epuizat inca de luna trecuta bugetul pentru intreg anul pentru tratamentul antiretroviral al pacientilor infectati cu HIV HIV/SIDA si acum este nevoit sa astepte o suplimentare a finantarii prin canale birocratice. 1000 de pacienti au ramas deja fara tratament, iar intarzierea administrarii medicamentelor se poate prelungi pana la 180 de zile.

Sambata, Ministerul Sanatatii a anuntat ca este in pregatire un program special pentru aceasta problema, finantat de la bugetul de stat. Intr-un comunicat, reprezentantii Ministerului au reactionat la afirmatiile revistei Time Magazine:

"Conducerea Ministerului Sanatatii s-a intalnit, in cursul lunii august, cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, pe tema asigurarii finantarii pentru prevenirea HIV. Ministerul Sanatatii cunoaste situatia actuala privind achizitia si distributia de seringi in randul persoanelor dependente de droguri si pregateste un program special, care va fi finantat de la bugetul de stat si care va prelua programul de prevenire a HIV, finantat pana anul acesta de Organizatia Natiunilor Unite", au spus reprezentantii ministerului.

(Comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, 11 septembrie 2010)

Bolnavii romani de SIDA

O particularitate a HIV/SIDA in Romania este ca, spre deosebire de alte state est-europene, majoritatea bolnavilor provin din orfelinatele anilor '80. In 1987, asistentele din orfelinate au inceput sa faca transfuzii de sange zilnic copiilor, cu scopul de a le trata anemia, refolosind seringile pentru mai multi copii. Unele doze de sange erau infectate, iar 10.000 de orfani s-au imbolnavit de HIV/SIDA. Dintre acestia, 3.000 deja au decedat. Pana in 2000, Romania acumula 60% din copiii bolnavi de SIDA din Europa.