Noul sistem de referinta pentru medicamente a fost supus vineri dezbaterii publice. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca modificarile fata de procedura actuala de compensare sunt necesare, in conditiile in care in sistemul medical s-au cheltuit, numai in anul 2009, 939,4 milioane de euro, cu peste 360 de milioane de euro mai mult decat s-a cheltuit in 2005. "Majoritatea banilor au fost alocati pentru medicamente", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta.

In viziunea reprezentantilor CNAS, noua modalitate de compensare a medicamentelor are ca scop:

• asigurarea accesului la tratamentul necesar;

• egalitatea la sansa in accesul la tratament;

• asigurarea unui tratament eficient;

• limitarea cresterii costurilor cu tratamentul in ambulator;

• predictibilitatea sistemului si costurilor pe termen mediu.

Lucian Duta a precizat ca in Romania s-a constatat o crestere in ultimii ani a consumului de medicamente originale, cu pret de piata mai ridicat, de la 60 la peste 75%. El sustine ca s-a ajuns in aceasta situatie si din cauza medicilor, care prescriu cu precadere medicamente scumpe, beneficiind de o libertate excesiva a contractelor incheiate cu firmele de medicamente. Noile masuri ar urma sa constituie o premisa pentru extinderea accesului pacientilor la medicamente si pentru prevenirea cresterii excesive a preturilor.

In urma aplicarii noului sistem, contributia pacientului va creste cu 10%, a adaugat Dorin Ionescu, director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De cealalta parte insa, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, sustine ca noile proceduri vor aduce chiar si scumpiri de 750%.

Noile masuri vor avea efecte opuse celor prevazute de reprezentantii CNAS si va afecta pacientii cu venituri mici, care nu vor mai avea acces la tratament, sustine Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania.

Afectati vor fi si medicii de familie. Acestia vor fi asaltati de pacientii care vor cere schimbarea medicamentatiei in conformitate cu noile norme. In plus, spitalele vor ajunge in situatia de a nu face fata numarului mare de pacienti care nu isi permit achizitionarea medicamentelor in sistemul de coplata si vor necesita internarea, avertizeaza Florin Chirculescu, presedintele sindicatului Ioan Cantacuzino.

Sistemul de compensare a medicamentelor urmeaza sa se modifice de la 1 iulie. Noul model propus este deja folosit in state precum Spania sau Olanda si presupune o noua modalitate de stabilire a pretului de referinta, pe categorii de medicamente care au acelasi efect terapeutic si nu in functie de substanta activa, asa cum se intampla in prezent. Astfel, la produsele cel mai des folosite de asigurati, care au un pret de piata mai scazut, compensarea va fi de aproape 100%, in timp ce la medicamentele noi compensarea va fi aproape de zero.