Exista un singur raspuns, clar si categoric, la intrebarea din titlu: nu, nu exista. Drogurile de abuz sunt definite de faptul ca dau dependenta. Toate: tutunul, alcoolul, cannabis-ul, cocaina, "etnobotanicele" etc. Cu toate astea, imi aduc aminte de primul caz de heroinomanie pe care l-am vazut, cand eram student. Povestea, degajat, grupei de studenti, ca daca ar fi avut bani, si-ar fi cumparat cocaina in loc de heroina, "pentru ca nu da dependenta", scrie medicul psihiatru Vlad Stroescu pe blogul sau.

În acea vreme încă se mai făcea diferența dintre o dependență “fiziologică”, adică a corpului, a cărei marcă de recunoaștere e sindromul de sevraj: manifestări organice, extrem de neplăcute și care uneori amenință sănătatea și chiar viața persoanei, și o dependență “psihologică”, ce ar fi interesat strict mintea, psihicul: nevoia de a consuma drogul, care acaparează întreaga viață a celui afectat, dar care nu presupune sindrom de sevraj și deci nu interesează corpul. Heroina, alcoolul, nicotina ar fi produs o dependență “fiziologică”, pentru că au sindrom de sevraj, în timp ce cannabis-ul, cocaina sau amfetaminele ar fi dat doar o dependență “psihologică”. De aici și ideea preconcepută că “voința” ar fi soluția suficientă opririi consumului acestor droguri.

O asemenea teorie s-a dovedit rapid a fi falsă. Se știu astăzi mult mai multe despre mecanismele generale ale dependenței, chiar dacă suntem, bineînțeles, departe de a ști totul.