La cativa kilometri de santierul super-reactorului EPR (European Pressurized Reactor) din Flamanville (Franta), peste 500 de muncitori straini, in majoritatea lor romani, sunt cazati in 250 de baraci dintr-o alta epoca, inghesuite una langa alta, scrie France Soir. "Cocioabe", dupa cum descrie presa franceza conditiile de viata ale muncitorilor romani care lucreaza la cel mai mare santier din Europa. Intr-un alt articol, sindicalistii francezi spun ca romanii muncesc 10 - 15 ore pe zi.

Pentru 250 de euro pe luna, fiecare muncitor isi imparte locuinta cu un altul si trebuie sa aiba grija de "cocioaba" in care traieste.

Intrand in locuinta lui Dumitru, unul dintre putinii muncitori care a acceptat sa discute cu presa, se observa ca totul este spartan si nu in cea mai buna stare. Camera are doar patru metri patrati.

Izolarea termica este practic inexistenta si, pentru a pastra cat de cat caldura, acest "roman voinic", dupa cum il descrie jurnalistul francez, a tapetat ferestrele cu ziare, pe care le-a acoperit cu steagul Romaniei.

"Usa nu se mai inchide", explica el, intr-o franceza greu de inteles, dupa care le arata ziaristilor scaunul, care nu a rezistat greutatii sale. Fata lui se intristeaza, in acel moment: aceasta poveste il va costa scump.

Un scaun rupt = 70 de euro

Potrivit unui document obtinut de Liga drepturilor omului, aflam ca un scaun spart costa 70 de euro, o arsura de tigara 20 de euro iar o pata de murdarie pe podea 25 de euro …

"Si avem o pagina intreaga de acest fel", explica Jean-Philippe Decroux, de la Liga drepturilor omului. "In plus, nu au dreptul sa primeasca oameni, nu au dreptul la vizite, nu au dreptul sa fumeze in interior ... si, dupa cum vedeti, nu e un hotel de cinci stele".

Suntem deci departe de un camping paradisiac, de locul ideal pentru plimbari, de acea Franta ospitaliera pe care si-o imaginau unii dintre oamenii veniti aici de departe.

"Ce-i mai rau este ca toata lumea de aici stie si toti tac". In special cei direct interesati care, de teama represaliilor, fug de necunoscutii care se apropie.

"Traiesc intr-o teama permanenta si incep din ce in ce mai mult sa se planga de conditiilor de locuit nedemne. Luna trecut, unul dintre ei a indraznit sa se planga. In mod straniu, a fost trimis inapoi in tara", adauga Decroux.

Sindicalistii acuza Bouygues ca a favorizat angajarea de straini

France Soir vorbeste despre o mie de muncitori straini care lucreaza pe santierul viitorului reactor nuclear EPR, dintr-un total de 3.200 de angajati.

Bouygues, care conduce acest santier, isi justifica alegerea prin faptul ca "lucrarile de la EPR au, pe de o parte, intarzieri considerabile si, pe de alta parte, piata locala de munca nu ofera suficienti candidati experimentati pentru posturi de munca precum zidar sau fierar betonist".

Jack Tord, delegat special al sindicatului CGT pentru santierul reactorului nuclear, acuza insa Bouygues ca a favorizat angajarea de straini.

Printre acestea se numara si societatea Elco din Romania, care a venit in Normandia cu peste 450 de muncitori. Romanii sunt, alaturi de portughezi, cei mai numerosi muncitori straini pe acest santier. EDF si Bouygues refuza sa comunice ce alti muncitori lucreaza aici, dar e suficient sa mergi pe santier pentru a vedea masini inmatriculate in tarile Europei de Est, in Spania, Italia, si sa observi ca oamenii imbracati in veste galben-fluorescent vorbesc maghrebiana, romana sau bulgara.

10 - 15 ore de munca pe zi

"Este stiut ca, in ceea ce priveste conditiile de munca, acestea nu sunt deloc asemanatoare pentru salariatii straini si cei francezi, dar aici este imposibil sa stii cum sunt platiti si cate ore lucreaza in realitate", spune Jack Tord.

"Tot ce stim este ca Bouygues a impus un contract pe lucrari sub-contractorilor iar muncitorii straini lucreaza un numar incredibil de ore". Potrivit sindicalistului, marea majoritate a romanilor lucreaza intre 10 si 15 ore pe zi. "Dar nu putem trimite inspectia muncii pentru ca doar Autoritatea privind securitatea nucleara este competenta in aceasta privinta", spune el.

Sindicatul va cere acestei Autoritati, in urmatoarea reuniune a comitetului pentru dialog social care se va reuni in 24 ianuarie, sa dea dovada de transparenta in ceea ce priveste conditiile de munca pentru straini, numarul de ore de munca si conditiile salariale.

Francezii nu par interesati de munca necalificata

Antreprenorii spun insa ca au apelat initial la forta de munca locala. "In 2007, la deschiderea santierului, am organizat o bursa de locuri de munca, impreuna cu EDF, Apec si ANPE", a explicat coordonatorul santierului EPR.

Doar 300 - 400 de persoane au venit, si numeroase posturi au ramas neocupate, explica Bouygues Construction, cel mai mare angajator la acest santier, cu peste 2.400 de salariati: "Pentru anumite profiluri, precum cofrajori sau fierar-betonisti, ne-am trezit complet descoperiti".

Cum se explica aceasta lipsa de interes a francezilor pentru aceste meserii. O explicatie ar putea fi faptul ca francezii nu sunt foarte motivati de posturi slab calificate si prost platite.

In schimb, un roman care vine sa munceasca trei luni in Franta nu isi va numara orele suplimentare, scopul sau e sa castige cat mai mult, explica un reprezentant al unei agentii locale de plasare de forta de munca.