MAE a anuntat organizarea a 294 de sectii de vot in strainatate, pentru alegerile prezidentiale, un numar mult mai mare decat la alegerile precedente, a anuntat intr-o conferinta de presa Oana Marinescu, coordonator al campaniei de informare din MAE. Cele mai numeroase vor fi in Italia si Spania, 55, respectiv 38, urmate de SUA, 28 de sectii, si Republica Moldova, 13. La alegeri se va putea vota si in baza unui titlu de calatorie, care poate fi obtinut in cazul in care documentele de identitate sunt expirate.

Numarul de 294 de sectii de vot a fost stabilit pe baza estimarilor misiunilor diplomatice si a comunitatilor de romani, dar si a interesului reprezentat pentru aceste alegeri. In general, itneresul pentru prezidentiale este mai mare decat cu alte ocazii. Un numar semnificativ mai mare este in Italia si Spania, tari in care intotdeauna a existat un itneres crescut pentru procesul electoral, dar si un numar semnificativ de romani. Astfel, in Spania vor fi 55 de sectii de vot, in Italia - 38, in SUA - 28, in republica Moldova- 13, in Franta - 9, in Germania - 5, in Rusia - 3, in Marea Britanie - 8, in Canada - 4. o lista completa a acestora se gaseste pe site-ul MAE, aici.

De aceasta data, turistii aflati in strainatate vor putea sa voteze si ei, in baza unui act de identitate valabil, sau al unui titlu de calatorie, dupa ce vor completa o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat si in alt loc. Actele in baza carora se poate vota este cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaport diplomatic, pasaport de serviciu, pasaport simplu si titlu de calatorie. Titlul de calatorie poate fi obtinut de la consulate in conditiile in care actele de identitate sunt expirate sau pierdute.

Intrebata daca exista masuri speciale privind evitarea fraudarii alegerilor ini strainatate, Oana Marinescu a subliniat ca MAE aplica legea si ca toate prevederile legale sunt puse in vigoare. In plus, cetatenii trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat si in alta parte, iar aceasta declaratie intra sub incidenta penala. Procedura de vot este simpla: cetatenii mnerg la sectia de vot, sunt inscrisi pe o lista, completeaza acea declaratie pe proprie raspundere. Membrii biroului sectiei de vot verifica datele personale, valabilitatea actului de identitate, iar dupa vot biroulrile sectiilor de votare vor trimite Autoritatii Electorale Permanente listele cu alegatori. Revine AEP sarcina de a verifica aceste liste si de a constata daca cetatenii inscrisi pe ele figureaza ca au votat de mai multe ori sau nu.