Dana-Manuela Constantinescu a devenit sefa reprezentantei diplomatice a Romaniei in Italia pe 3 iulie 2013. La aproape patru luni de la preluarea mandatului, Dana Constantinescu vorbeste intr-un interviu acordat corespondentului HotNews.ro in Italia despre problemele comunitatii de romani, imaginea lor in presa, prioritatile si agenda din urmatoarele luni, dar a dezvaluit si cateva aspecte legate de impactul personal cu Italia. Asa am aflat cum a decurs vizita ei incognito - inainte de numirea oficiala - la unul dintre consulatele romanesti in Italia.

Dana ConstantinescuFoto: Hotnews
  • "Pentru un ambasador, postul de reprezentant la Roma constituie, in cele mai dese cazuri, o incununare a activitatii diplomatice. In cazul reprezentantei Romaniei in capitala Italiei, inseamna o munca sustinuta si o mare responsabilitate", spune Dana Constantinescu din biroul ei din elegantul cartier Parioli din Roma, unde este si sediul ambasadei.

Rep: Cum a fost primul impact cu reprezentantii comunitatii, care a simtit lipsa unui ambasador timp de aproape doi ani?

Dana Constantinescu: M-am bucurat de o primire calduroasa din partea cetatenilor. Mai mult decat m-as fi asteptat, drept sa spun. Primirea lor insa reflecta si marile asteptari din partea lor si ma voi stradui sa le raspund pe masura. E o comunitate deosebit de deschisa si receptiva. De romanii din Italia m-am ocupat indirect si in Slovenia, tara de tranzit pentru conationalii din Italia in drum spre Romania.

Chestiunile ridicate de primarul Romei: prostitutia si cersetoria

Rep: Care au fost principalele teme pe agenda intalnirii cu primarul Romei, aflat si el la inceput de mandat?

Dana Constantinescu: In primul rand, intalnirea a fost una lunga, mai mult decat prevazusem amandoi in agenda. Am abordat aspecte concrete si ni s-a cerut o implicare majora in ceea ce priveste confruntarea cu doua chestiuni principale: prostitutia la strada si cersetoria. Am intreprins deja cativa pasi si ne pregatim sa avem o noua intrevedere in luna noiembrie, la care sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale si reprezentanti din Romania. Va fi prezenta o delegatie de la Ministerul Dezvoltarii de la Bucuresti, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru romi si speram sa vina si reprezentanti de la Ministerul Educatiei si cel al Muncii. Exista deja o buna colaborare intre autoritatile de aici cu biroul atasatului nostru de interne.

"Platim taxe, trebuie sa participam la alegerile locale din Italia"

Rep: In decursul primei intalniri cu comunitatea ati sustinut ca romanii din Italia trebuie sa se implice mai mult la alegerile administrative care au loc in Italia. Ce face Statul roman pentru a inlesni exercitarea acestui drept?

Dana Constantinescu: Prevedem intensificarea activitatii de informare prin presa din Peninsula si printr-o retea de candidati care au reusit deja acest pas, cum ar fi consilierii Catalin Mustatea, recent ales la Villafranca di Verona, si Nona Evghenie, la Padova. E necesara o implicare personala si de substanta pentru a deveni un candidat viabil. Spre exemplu, Catalin Mustetea a fost votat atat de romani, cat si de italieni, s-a implicat constant si a fost prin urmare sustinut de conationali. In plus, suntem cetateni europeni, platim taxe in Italia, trebuie si putem sa fim si alegatori.

Rep: Ce evenimente importante sunt pe agenda urmatoarelor luni?

Dana Constantinescu: Organizam pentru luna noiembrie intalnirea bilaterala intre reprezentanti ai statului italian si asociatii romanesti, o intalnire la care vor participa ministrul Cecile Kyenge si ministrul Cristian David. Intalnirea va fi organizata in cursul unui week-end, pentru a da posibilitatea si reprezentantilor asociatiilor din alte parti ale Italiei sa fie prezenti.

Rep: Care este proiectul prioritar in acest moment?

Dana Constantinescu: Gasirea unei solutii pentru a muta sediul actualului consulat la Roma, care nu mai face fata numarului mare de solicitari, mai ales in lunile de vara si inaintea sarbatorilor de iarna. Vara aceasta am asigurat un suport la ghiseu: prin rotatie, toti colegii au stat la sectia consulara cate o saptamana, pentru a face fata cererilor. Trebuie sa gasim o solutie, dar aceasta cautare necesita timp.

Functionari din comunitate, angajati la Consulat

Rep: Tot pentru a sustine activitatea din consulat, Ambasada a organizat o selectie prin care au fost cooptati noi functionari la consulat, din randul comunitatii de romani. Cum a fost selectia?

Dana Constantinescu: Am avut peste 150 de cereri, din care au fost selectati pentru un interviu 53 de candidati si au fost alese patru persoane. Am facut si o lista de rezerva de 10 nume. A fost o surpriza din punct de vedere al calitatii persoanelor care s-au prezentat, foarte bine pregatiti si unii cu un background care depaseste cu mult necesitatile prevazute de natura postului - de functionar cu sarcini in special notariale. Ideea de a selecta personal la nivel local nu e noua, a fost aplicata cu succes si la Madrid. Nu e o surpriza asadar, desi mai exista o anumita rezistenta la schimbare. Sper sa fie o experienta pozitiva si pentru cei care vor lucra, de aceasta data, de cealalta parte a ghiseului.

Rep: Vorbind de "cealalta parte a ghiseului", stim ca si dvs ati fost, in incognito, la un ghiseu consular. Cum a fost acea experienta?

Dana Constantinescu: Da, am insotit un prieten la Consulatul de la Bologna, inainte de a prelua mandatul. Bineinteles, nimeni nu stia cine sunt, dar cei de la ghiseu s-au comportat foarte bine.

Atacuri in presa din Italia

Rep: Dupa cativa ani in timpul carora chestiunea romanilor a inflamat opinia publica din Italia, pare ca am devenit din nou o tinta mediatica. Ziarul Il Giornale a publicat doua articole in care imaginea romanilor este atacata dur. Dupa acele articole, comentatori din comunitate au criticat institutiile romanesti pentru ca ar fi trebuit sa adopte o pozitie mai ferma in condamnarea unor astfel de materiale. Care e pozitia dvs?

Dana Constantinescu: Exista un canal de comunicare deschis cu ministrul integrarii, Cecile Kyenge si cu UNAR (Biroul National impotriva Discriminarii). In ceea ce priveste cazurile speciale, fiecare cetatean care se simte lezat ar trebui sa faca un denunt la UNAR sau la carabinieri. In cazul articolelor din ¬Il Giornale¬, noi am trimis un drept de replica, dar prin natura institutiei noastre, noi trebuie sa adoptam un anumit limbaj si abordare. Nu putem combate, spre exemplu, campaniile facute prin mediile de socializare. De aceea noi facem un apel si catre asociatii, politicieni romani si cetateni sa reactioneze si ei, la randul lor.

35.000 de solicitari la Consulat

Rep: In iunie, in timpul intalnirii cu reprezentantii comunitatii, un tanar din public a cerut explicatii legate de faptul ca ar fi putut obtine contra cost o programare de urgenta la consulat. A fost un caz de coruptie?

Dana Constantinescu: Atunci am cerut sa fie clarificat fara umbra de dubiu acel caz. Dupa respectiva semnalare au fost declansate doua anchete, a fost un control de la Bucuresti care a stabilit ca niciun membru al reprezentantei nu a fost implicat. Noi nu putem controla modul in care diferitele agentii promit clientilor obtinerea unei programari "peste rand". Programarile de urgenta se fac doar dupa ce petentul prezinta acte, documente care sa-i justifice cererea. In cadrul anului 2012 au fost efectuate servicii consulare pentru 34.858 cetateni romani prezenti la Sectia Consulara. Recomandam ca cetatenii sa aiba in permanenta documente valabile atunci cand se afla in strainatate, sa le verifice si sa aiba timp sa solicite prelungirea lor.

Rep: Care este raportul cu Biserica Ortodoxa Romana din Italia?

Dana Constantinescu: Avem o colaborare foarte buna cu PS Siluan, am cunoscut multi preoti romani care au grija de parohiile lor si sprijina comunitatea de romani. In cea mai recenta vizita la Perugia am avut ocazia sa-l cunosc pe parintele Ionut Radu, care are un foarte bun raport cu autoritatile si din punct de vedere social, educativ, e un adevarat ambasador.

Rep: Au existat momente sau episoade, care v-au marcat la inceput de mandat, in bine sau rau?

Dana Constantinescu: Am ramas impresionata de cazul lui Ion Purice, soferul de tir care a avut prezenta de spirit sa blocheze autostrada dupa un accident rutier, pentru a evita ca alte masini sa loveasca ranitii. Gestul in sine, pentru el si pentru altii, a fost unul normal, dar a aratat cum suntem de fapt noi, romanii. Astept sa treaca momentul de presiune mediatica si sa vorbesc cu el, poate chiar sa-l intalnesc. Imi place cand intalnesc romani normali, care incearca si reusesc sa se integreze bine, sunt familii frumoase, cu copii frumosi, imi e drag sa-i vad.

Rep: Ce va place in Italia, dincolo de activitatea pe care o desfasurati? V-ati obisnuit cu bucataria de aici?

Dana Constantinescu: Diplomatii sunt persoane normale, ca toate celelalte: cu problemele si defectele lor. E multa munca, zilele trecute am stat la Perugia de dimineata pana seara. Unii cred ca a fi ambasador inseamna sa participi la receptii. Nimic mai neadevarat. Ma intrebati de Italia, eu am si nostalgia Sloveniei, Ljubljana mi-a ramas in suflet.

In Italia am stat cinci luni, in 1994. Am beneficiat de o bursa de studii in domeniul reconstructiei industriale, oferita de Institutul IRI. Am fost la Milano, Venetia si Roma. Eram in total 36 de cursanti din 15 tari, ne simteam ca o familie.

Aici mancarea e foarte buna, desi, fiind vegetariana, duc lipsa salatei de vinete sau a fasolei batute, dar se pot gati si aici. Dintre felurile de mancare italienesti, cel mai mult imi place inghetata.

Rep: Un mesaj catre romanii din Italia?

Dana Constantinescu: Sa mearg cu capul sus, sa nu le fie rusine ca sunt romani. Suntem multi, platim taxe, suntem cetateni europeni, dar sa nu cadem in cealalta extremitate.