Scriitorul Norman Manea se afla, in prima decada a lunii octombrie, intr-un turneu spaniol organizat de Institutul Cultural Roman de la Madrid. Unul din evenimentele centrale ale turneului il reprezinta intalnirea dintre scriitorul Norman Manea si scriitorul spaniol Antonio Muñoz Molina de pe 4 octombrie, de la ora 19.00, la Circulo de Lectores, una dintre cele mai frumoase sali din Madrid.

Cei doi scriitori vor discuta liber, fara moderator – un fel de interviu reciproc, intre doi mari scriitori care au multe in comun. La eveniment este asteptat un public de aproximativ 200 de persoane. Antonio Muñoz Molina este unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli ai momentului, autor a numeroase volume de proza si eseistica, semnatarul unui articol saptamanal foarte citit in suplimentul Babelia al ziarului El País. Romanul sau La Noche de los tiempos (Noaptea istoriei), povestea unui intelectual prins intre tragediile politice ale secolului XX, are toate sansele sa devina cel mai mare succes al acestui an in zona literaturii de calitate.

Programul mai cuprinde evenimente in Madrid si in Granada, unde Norman Manea este invitat sa sustina o conferinta.

La Madrid, Norman Manea se va intalni cu jurnalisti, in dimineata zilei de 4 octombrie, si cu scriitori spanioli, pe 8 octombrie, la mese rotunde organizate de ICR Madrid, Editura Tusquets si Casa Sefarad-Israel. Va fi prezentata cartea publicata de Tusquets anul acesta, El Té de Proust, o colectíe de proze ce reia volumul Octombrie, ora opt aparut in Romania in 1981, si se va discuta despre marile teme pe care le abordeaza literatura lui Norman Manea, despre Holocaust, dictatura si exil. In Granada, scriitorul va conferentia chiar la inceperea anului universitar si va participa la un interviu cu public, realizat de Ioana Gruia.

Norman Manea este in acest moment probabil cel mai cunoscut scriitor roman in Spania. Are deja cinci volume publicate, toate in traducerea lui Joaquín Garrigós (cel mai recent in colaborare cu Susana Vasquez) si editate la una dintre cele mai prestigioase edituri spaniole, Tusquets. Despre Norman Manea s-a scris si se scrie in cele mai importante publicatii, nume mari ale literaturii spaniole cunoscandu-i cartíle si considerandu-l unul dintre cei mai importantí scriitori europeni. Norman Manea a fost finalist al Premiului Principe de Asturias anul trecut, unul dintre premiile cele mai ravnite de scriitorii din toata lumea.