O expozitie ce cuprinde obiecte de interes etnografic provenind din colectii particulare satesti va fi vernisata vineri, 26 septembrie, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Noua colectionari din diferite regiuni ale tarii au contribuit la realizarea expozitiei-atelier intitulata Colectia colectiilor. Muzee si colectii satesti din Romania.

Obiectele expuse apartin urmatorilor colectionari: Aurel Flutur din Chiscau, Maria si Nicolae Pipas din Tisa, Constantin Nitu din Cornatelu, Doina Dobrean din Subcetate, Kéri Gáspár din Galospetreu, Elena Malinesc si Petru Galatan din Slatinioara-Petrosani, Anton Socaciu din Pesteana si Seriha Menseit din Techirghiol.

Construita dupa principiul „poveste in poveste”, Colectia colectiilor aduce impreuna fragmente de colectii particulare satesti, fiind rodul unui stagiu de formare si al unui workshop al colectionarilor impreuna cu muzeografi din Muzeul Taranului Roman.

In spatiul rural exista colectii particulare de obiecte de interes etnografic, realizate de persoane entuziaste, fara studii de specialitate, in gospodariile personale sau in spatii achizitionate prin finantare proprie si considerate „muzee” atat de initiatori, cat si de comunitate.

Expozitia este realizata in cadrul proiectului Patrimoniu si identitate locala. Identificarea si promovarea unei colectii satesti din Romania, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National, informeaza MTR.

Acest proiect isi propune sa identifice si sa promoveze colectii satesti din Romania, sa-i incurajeze pe colectionari si sa le ofere cunostintele de specialitate de care au nevoie in munca cu obiectele, iar expozitia Colectia colectiilor va fi pentru publicul iubitor de cultura din Bucuresti un prilej de a cunoaste ce comori se ascund in colectiile particulare raspandite te-miri-unde prin tara.

Expozitia va ramane deschisa pana pe 11 octombrie, de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00

Cu prilejul vernisajului va avea loc si un eveniment editorial. Va fi lansata lucrarea Robii frumosului. Muzee si colectii satesti din Romania (Editura MARTOR), un volum de prezentare a celor opt colectii si a colectionarilor respectivi, menita sa ajute la promovarea lor in relatia cu autoritatile si cu alti posibili sustinatori.

De asemenea, se va lansa cartea Cusaturi artistice din Subcetate-Mures (Harghita), o lucrare apartinand colectionarei Doina Dobreanu.