Festivalul Plai, ajuns la cea de-a treia editie, va debuta vineri, 12 septembrie, la Timisoara, sub motto-ul "Cultura fara viza" . Timp de trei zile, in cadrul Muzeului Satului Banatean, Festivalul Plai va promova multiculturalitatea, aducand in acelasi loc muzica, natura, traditia. Mariza, cantareata fado din Portugalia, cunoscuta trupa Fanfare Ciocarlia din Romania, trupele AlJawala din Germania si Tarhana din Olanda vor sustine concerte pe scena festivalului.

Potrivit organizatorilor, in afara concertelor, care se desfasoara seara, cei 45 de parteneri culturali ai editiei din acest an desfasoara in timpul zilei o serie de activitati, in locurile special amenajate de pe teritoriul muzeului. Astfel, se vor desfasura o serie de activitati, cum ar fi ateliere de muzica, spectacole de acrobatie, expozitii de fotografie, proiectii de scurtmetraje si documentare, lansari de carte, ateliere de teatru si pictura. Festivalul Plai va aduce pe scena, la fel ca si in editiile precedente, mari artisti ai lumii. Daca anii trecuti au urcat pe scena Plai Al di Meola si Gumbi Ortiz, Mircea Florian si Shukar Collective, Paco de Lucia, Jean-Luc Ponty, Ternipe si multi altii, anul acesta publicul de la Plai va avea ocazia sa o asculte pe cea mai reprezentativã cantareata de fado a momentului, Mariza sau pe cunoscuta trupa Fanfare Ciocarlia si multi altii, informeaza organizatorii.

Mariza.este cea mai in voga interpreta de fado. Mariza este o mozambicana crescuta in vechiul cartier lisabonez Mouraria. Acolo a ascultat pentru prima oara fado. Fado modern este popular in Portugalia si a produs multi artisti renumiti. Cel mai nou album al Marizei, “Transparente” (2005), a fost editat in peste 35 de tari din Europa, America Latina si Statele Unite. Marizei i-a fost decernat marele premiu al Fundatiei Amália Rodrigues si este nominalizata ca ambasador national al UNICEF din partea Portugaliei.

AlJawala revin la festivalul Plai. Pasionati de muzica traditionala est-europeana, cei de la ÄlJawala folosesc teme preluate din repertoriul tiganesc si cel de jazz, sustinandu-si originalitatea prin percutie, saxofoane si muzica electronica. Amestec de jazz, funk, ritmuri balcanice, raga-beats si drum’n’bass, cu sound-uri provocatoare, vor putea fi savurate live.

Cei de la Tarhana locuiesc in Olanda, dar ce i-a adus impreuna au fost fie radacinile estice ale membrilor trupei, fie gustul pentru sunetele rasaritene. Numele trupei, “tarhana”, vine de la un fel de mancare cu specific anatolian gatit din Bosnia pana in Turkmenistan si din Macedonia in Turcia. Sunetele aduse de cei de la Tarhana au ecouri condimentate cu un groove Sufi electronic, melodii tiganesti, cantece traditionale din Europa de Est si ritmuri ale Magrebului. Ei isi spun „trib de nomazi in muzica”.

Trupa Fanfare Ciocarlia este deja cunoscuta in tara si peste hotare. Membrii Fanfarei Ciocarlia - Costica “Cimai” Trifan, Pancirel “Panjo” Costandache, Lazar Radulescu, Oprica Ivancea, Ioan Ivancea, Daniel Ivancea, Constantin “Pinca” Cantea, Monel “Gutel” Trifan, Constantin “Sulo” Calin, Laurentiu Mihai Ivancea, Costel “Gisniaca” Ursu – din Zece Prajini – si Nicolae Ionita, din Clejani, integreaza muzica traditionala pe care o canta in cultura balcanica.

Potrivit siteului oficial al festivalului www.plai.ro biletele au urmatoarele preturi:

- 12 Septembrie 30 RON

- 13 Septembrie 35 RON

- 14 Septembrie 20 RON

- Abonament 12-13-14 Septembrie 55 RON