Expozitia tematica intitulata „Icoana Maicii Domnului” va fi vernisata joi, 4 septembrie la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” in sala „Gheorghe Focsa”. Expozitia realizata cu sprijinul mai multor muzee reprezentative din Oltenia intocmeste o panoplie a iconografiei Maicii Domnului.

Expozitia are un plan tematic in care Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” dialogheaza prin continutul sau patrimonial de profil cu muzeele reprezentative din Oltenia: Muzeul de Arta Craiova, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Judetean „Alexandru Stefulescu”, Targu Jiu, Muzeul Judetean Olt, Slatina, dar si cu Biblioteca Academiei Romane.

In acest sens, in urma cercetarii fondurilor unitatilor sus-mentionate au fost prelevate: 9 icoane imparatesti, 4 triptice, 2 molenii, 12 praznicare, 22 icoane obisnuite, toate realizate in tehnica tempera pe lemn, urmate de 4 icoane de vatra, 4 pe sticla, 7 ferecate.

Fondul s-a completat cu: 6 xilogravuri, 17 carti romanesti de cult vechi, 6 izvoade, 1 proiect iconografic de biserica, o ferecatura de Evanghelie, o matrice de legatorie, un prapor, o cruce de mana si un panou de fresca extras; in total 101 piese.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 4 septembrie – 10 octombrie 2008, de miercuri pana duminica intre orele 9:00 – 18:00, informeaza un comunicat al Muzeului Satului.