Romania a participat la cea de-a 54-a editie a Festivalului de Teatru Clasic de la Mérida cu piesa ”Electra”, productie a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, in regia lui Mihai Maniutiu. Juriul festivalului a hotarat ca din cele noua productii intrate in competitie Electra de Mihai Maniutiu sa fie incununata cu cele mai importante premii:

-Premiul pentru cea mai buna dramaturgie: Mihai Maniutiu

-Premiul pentru cel mai bun montaj: Mihai Maniutiu

-Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal: Mariana Presecan

Electra lui Maniutiu a fost vedeta Festivalului de la Mérida, unde a intrat in competitie cu 9 productii nationale si internationale. Gala de decernare a premiilor din seara zilei de 30 august s-a desfasurat in prezenta unei sali pline. Cunoscutul actor britanic Michael York a fost cel desemnat sa-i inmaneze premiul actritei romance Mariana Presecan. Mihai Maniutiu si Mariana Presecan au fost felicitati de Michael York si Susannah York, actori britanici invitati ai Festivalului, care au apreciat in mod deosebit jocul scenic al interpretei principale si montajul regizoral.

Potrivit ICRM, dramaturgul Francisco Suárez, directorul Festivalului, a tinut sa mentioneze faptul ca Electrei i s-a dat posibilitatea sa fie reprezentata pe scena Teatrului Roman in loc de spatiul Amfiteatrului, ce-i fusese destinat la inceput, avandu-se in vedere calitatea operei si punerea sa in valoare. De asemenea, directorul Festivalului a mai declarat ca a fost impresionat de creatia romaneasca a regizorului Mihai Maniutiu, pe care il considera un mare creator.

Presa a elogiat jocul Marianei Presecan in rolul Electrei pentru forta pe care actrita a reusit sa o dea personajului. Despre Maniutiu presa a scrie ca "stie sa manuiasca o materie pretioasa si stie ca aceasta istorie mitica este la fel de credibila acum ca si in Grecia Antica" informeaza ICRM.