Revista Observator cultural a acordat premiile pentru cartile anului 2007 in cadrul unei gale desfasurate luni, 31 martie, la Teatrul Odeon. Cea de-a doua editie a Premiilor pentru literatura a decernat premii pentru sapte categorii. Premiul 'Gheorghe Craciun' pentru Opera omnia, in valoare de 6.000 de lei, i-a fost acordat lui Mircea Ivanescu Premiul cititorilor i-a fost acordat din nou lui Horia Ursu pentru 'Asediul Vienei'.

Premiul pentru Proza/Memorialistica, in valoare de 3.000 de lei, i-a fost acordat scriitorului Horia Rusu pentru volumul 'Asediul Vienei', aparut la editura Cartea Romaneasca.

La categoria Critica/Eseu/Teorie literara premiul a fost castigat de Cornel Ungureanu pentru 'Istoria Secreta a literaturii romane', carte aparuta la editura Aula.

O. Nimigean a castigat premiul pentru poezie pentru 'Nicolina blues', volum aparut la editura Cartea Romaneasca. La aceasta categorie au mai concurat Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu cu romanul 'Submarinul iertat', Nichita Danilov cu 'Centura de castitate' si Emil Brumaru cu volumul 'Cantece de adolescent'.

Sectiunea debut a avut doi castigatori - Alex. Cistelecan, cu 'Viata ca un film porno. Protocoalele Lacan', editura Aula si Angelo Mitchievici, cu opera 'Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente', aparuta la ICR.

Redactorii revistei ''Observator Cultural'' au acordat un premiu special lui Neculai Conatantin Munteanu pentru volumul 'Ultimii sapte ani de-acasa. Un ziarist in dosarele Securitatii', editie ingrijita si adnotata de Doina Jela, aparuta la editura Curtea Veche.

Premiul 'Gheorghe Craciun' pentru Opera omnia, in valoare de 6.000 de lei, i-a fost acordat lui Mircea Ivanescu - autorul care a tradus in limba romana unele dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale.

Premiul cititorilor i-a fost acordat din nou lui Horia Ursu pentru 'Asediul Vienei'.

Din juriu au facut parte istoricul literar Stefan Borbély, eseistul Paul Cernat, scriitorul Caius Dobrescu, criticii literarii Mircea Martin, Carmen Musat si Virgil Podoaba.