Cineastul american Jules Dassin a decedat luni la Atena, la varsta de 96 de ani, in urma unei gripe, informeaza AFP, care citeaza surse din spitalul in care era internat. "Grecia este in doliu pentru un important creator si un adevarat prieten", a declarat premierul grec, Costas Caramanlis, intr-un comunicat oficial.

Regizorul suferea de mai multi ani, si moartea a survenit in timp ce era internat intr-o clinica privata, unde fusese spitalizat datorita unei fracturi de sold, potrivit declaratiei unui reprezentant al clinicii.

Nascut la 18 decembrie 1911 la Middletown (Connecticut, Statele Unite), Jules Dassin s-a stabilit la Atena din 1959, impreuna cu sotia sa, actrita greaca Mélina Mercouri.

Lunga sa cariera cinematografica, pe parcursul careia a abordat toate genurile, de la cronica sociala la filme de groaza, a fost marcata de succesul productiilor "Naked City" (in 1948) si "Du rififi chez les hommes", recompensat cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, în 1955.

La putin timp de la decesul Mélinei Mercouri, in 1994, Jules Dassin a obţinut titlul onorific de cetăţean grec, pentru lupta depusa in favoarea Greciei privind restituirea frizelor Phantenonului, expuse la British Museum din Londra.