Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret "Gr. Vasiliu Birlic", începe pe 21 august la Fălticeni, unde vor fi şase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalităţi invitate.

Astfel, în perioada 21-27 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova şi Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic, informeaza Agerpres.

Potrivit comunicatului, printre invitaţii de onoare care vor veni anul acesta la Fălticeni se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Dragoş Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan şi Vlad Rădescu. Intrarea la festival este liberă.

În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamţ, Osica de Sus, Galaţi, Paşcani, Focşani, Iaşi şi Sebeş. Printre acestea se numără Teatrul - Studio 'InVers' - Chişinău (Basarabia), Trupa 'Gong cARTe' - Râmnicu Sărat, Trupa 'Teen Act' - Piatra Neamţ, Trupa 'Inspira(r)t' - Osica de Sus şi Trupa 'Katharsis' - Galaţi. Juriul festivalului este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint şi Radmila Popovici.

Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din ţară, spectacolele invitate din teatrele şi instituţiile de cultură din ţară şi străinătate, cinemateca de noapte, lansări şi prezentări de carte, expoziţii, recitaluri artistice şi o excursie culturală.

La Festivalul de la Fălticeni va avea loc şi o Expoziţie Fotografică Agerpres care face parte din proiectul amplu "Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES". Agentia Agerpres deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât şi cea de ştiri funcţionează în cadrul redacţiei Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de ştire scrisă şi de imagine. Expoziţia fotografică din cadrul Festivalului de Teatru "Gr.V. Birlic" va putea fi vizitată pe toată durata desfăşurării evenimentului, în incinta Casei de Cultură din Fălticeni.