Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a anuntat semnarea unui memorandum privind organizarea expozitiei Patrimoniul Cultural Comun Romano-Armean, ce urmeaza a fi inaugurata la Bucuresti in cursul anului 2015. Expozitia va reuni documente esentiale privind istoria si cultura armenilor din Romania, din perioada cuprinsa intre secolele XV-XX, pastrate in colectiile publice si private din Romania, Armenia si alte tari.

Memorandum-ul a fost semnat la Muzeul de Istorie din Erevan, Armenia, de catre Anelka Grigoryan, director general al muzelui si domnul dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director general al MNIR

In Armenia au fost purtate discutii la Ministerul Culturii al Republicii Armenia si cu alte institutii partenere din Republica Armenia, dupa cum urmeaza: Muzeul de Istorie din Erevan, Muzeul Sfantului Scaun de la Ecimiadzin, Institutul de Manuscrise Vechi Matenadaran, Arhivele Nationale, Galeria Nationala, Muzeul-Institut al Genocidului Armean si Muzeul Literaturii si Artei, Casa-Muzeu Sarkis Paradjanov.

Ca urmare a discutiilor purtate la Ministerul Culturii Republicii Armenia, a fost definitivat textul memorandum-ului ce prevede organizarea expozitiei Patrimoniul Cultural Comun Romano-Armean, care va reuni documente esentiale privind istoria si cultura armenilor din Romania, din perioada cuprinsa intre secolele XV-XX, pastrate in colectiile publice si private din Romania, Armenia si alte tari.

Expozitia Patrimoniul Cultural Comun Romano-Armean urmeaza a fi inaugurata la Bucuresti, la MNIR, in toamna anului 2015, cu perspectiva organizarii unei expozitii cu acelasi concept si la Erevan, in primavara anului 2016. De asemenea, cu prilejul vizitei in Republica Armenia, a fost pusa in discutie posibilitatea ca partile sa organizeze, in decursul anilor 2016 si 2017, a unor mari expozitii in Republica Armenia si Romania, care vor prezenta patrimoniul cultural romanesc si armean.