Institutul Cervantes din Bucuresti si Muzeul National de Arta al României organizeaza, in perioada 27 noiembrie 2012- 27 ianuarie 2013, expozitia Goya - Cronicarul tuturor razboaielor. Dezastrele si fotografia de razboi, in colaborare cu Calcografia Nationala a Spaniei.

Expozitia are loc in Rotonda Auditoriumului, din cadrul Muzeului National de Arta al României (Str. Stirbei Voda 1-3), informeaza comunicatul Institutului Cervantes din Bucuresti.

Expozitia va fi vernisata joi, 29 noiembrie, ora 18.00 in prezenta curatorului expozitiei Juan Bordes

Potrivit site-ului Institutului Cervantes, "Goya a strans în gravurile din seria Dezastrelor ororile razboiului spaniol împotriva trupelor napoleoniene (1808-1814). Dar denuntul lui este impartial, alternând critici la adresa cruzimii ambelor tabere, si, de aceea, aceste lucrari reprezinta un discurs pacifist cu bataie atemporala. Aceste imagini au rolul unor lovituri de protest în masa gravorului si ajung direct în constiintele noastre. Punctele lui de vedere, pline de îndoieli inteligente şi sentimente amestecate, au ramas înscrise în aceste gravuri ca o condamnare a razboiului. Reprezentarea pe care Goya a dat-o razboiului e departe de orice idee eroica si are putine precedente în istoria artei. Indiscutabil, vehementa ei este unica. Fara îndoiala, Goya si-a pus geniul în slujba unei cauze care nu si-a gasit raspunsul în societatea epocii sale".

Expozitia cuprinde 82 de gravuri semnate de Francisco de Goya.