Balerinii Bianca Fota şi Gigel Ungureanu, de la Opera Naţionala din Bucureşti, vor fi protagoniştii unui eveniment aparte în cadrul celei de-a treia ediţii naţionale a Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical. Ei vor dansa duminică, 25 noiembrie 2012, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, într-un spectacol excepţional în care orchestra va fi condusă de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia): baletul “Giselle”, al compozitorului Adolphe Charles Adam.

Balerina Bianca Fota in GiselleFoto: Opera Romana Timisoara

Născută la Timişoara, balerina Bianca Fota a absolvit Colegiul Naţional Ion Vidu, fiind distinsă cu Premiul I la trei Olimpiade Naţionale de Balet consecutive. Din 2003 dansează scena Operei Naţionale din Bucureşti. Graţia ei desăvârşită, maniera de dans expresivă şi senzuală exuberanţa, melancolia, dramatismul pe care le induc în spectacole apariţiile ei fac din balet o experienţă deosebită pentru toţi cei dornici de emoţii intense.

Gigel Ungureanu este, din anul 2006, prim-solist al Operei Naționale din București, după ce a deținut același statut, încă din anul 1995, la Teatrul de Balet ”Oleg Danovski” din Constanța. Repertoriul său cuprinde cele mai importante roluri din arealul clasic al baletului, însă Gigel Ungureanu a dansat roluri solistice și în spectacole de balet contemporan, „Mozzartissimo”; „Requiem”; „Anotimpurile” de A. Vivaldi; „Furtuna” dupa piesa omonima a lui Shakespeare.

Descendent al unei ilustre familii de artişti din Timişoara, dirijorul şi compozitorul Peter Oschanitzky s-a aflat la conducerea muzicală a spectacolelor Operei din Timişoara între anii 1975 şi 1983, revenind pe scena lirică a urbei, în dublă ipostază de dirijor şi director artistic între anii 1991 şi 1993. Itinerariul său artistic cuprinde întreg mapamondul, la pupitrul celor mai importante orchestre, iar cariera sa pedagogică este indisolubil legată de două oraşe: Timişoara şi Osjiek (Croaţia). Este Cetăţean de onoare al Timişoarei, laureat al Premiului Pantheon în Italia, la Pescara, şi Doctor în muzică al Universităţii Belford din SUA.

Actuala producție a Operei timișorene cu baletul ”Giselle” este realizată de coregrafa Carmen Cojocaru (după coregrafia clasică a lui Marius Petipa), iar scenografia este creația Krisztinei Nagy. Reunind armonios muzica, dansul şi pantomima, „Giselle” aparţine stilului supranumit „baletul alb” şi a avut premiera mondială în 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris.