Luni, 26 noiembrie, de la ora 16.00, la Palatul Sutu din cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti (Bd. Ion C. Bratianu, nr. 2) va avea loc lansarea primei enciclopedii istorice a jurnalismului din Romania – Istoria jurnalismului din Romania in date, volum coordonat de Marian Petcu si aparut recent la Editura Polirom.

Istoria jurnalismului din Romania in date, volum coordonat de Marian Petcu Foto: Polirom

Potrivit editurii, la lansare vor prezenta, alaturi de coordonatorul volumului: dr. Ionel Ionita, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti, prof. dr. Mihai Coman, Universitatea din Bucuresti, Ioan Matei, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, prof. dr. Ilie Rad, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca.

Prima enciclopedie cronologica a jurnalismului din Romania este un proiect de anvergura la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialisti – profesori, cercetatori, bibliotecari, arhivisti, jurnalisti –, alaturi de studenti, masteranzi si doctoranzi de la universitati publice din Bucuresti, Cluj-Napoca si Sibiu. In articolele enciclopediei se regasesc 18.000 de publicatii periodice, radiouri, televiziuni, agentii de presa, precum si 33.500 de jurnalisti si publicisti. Sint acoperiti 280 de ani de presa in Romania – din 1731 pina in 2011 – si sint oferite pentru prima oara informatii relevante nu numai despre productia jurnalistica de limba romana, ci si despre cea a comunitatilor maghiara, germana, evreiasca, bulgara, sirba, rusa etc. Un volum util pentru toti cei interesati de istoria jurnalismului si a culturii romane, ce face posibile cercetari ale presei pe perioade determinate, marcari ale unor aniversari si comemorari, comparatii intre ani si etape din evolutia presei sau analize ale transformarilor legislatiei presei.

Marian Petcu, licentiat in jurnalism, doctor in sociologie, este conferentiar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. A fondat si condus revistele stiintifice Jurnalism & Comunicare, Revista Romana de Istorie a Presei, Studii si Cercetari de Istorie a Presei. Lucrari de specialitate: 10 teme de istorie a jurnalismului (2012); Jurnalist in Romania – istoria unei profesii (2005), Cenzura in spatiul cultural romanesc (coord., 2005), O istorie ilustrata a publicitatii romanesti (2002), Sociologia mass-media (2002), Tipologia presei romanesti (2000). La Editura Polirom a mai publicat Puterea si cultura. O istorie a cenzurii (1999) si Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania (2007).