Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Cercetării lucrează la realizarea unei aplicații unde să fie centralizate toate controalele realizate de instituțiile statului. Operatorii economici corecți, care nu primesc sancțiuni, nu vor mai fi controlați pe viitor, a afirmat, joi, Paul Anghel, director general în cadrul ANPC.

Control ANPCFoto: ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

„Există o propunere de a face acest program care să includă absolut toate acțiunile de verificare și control, inclusiv acțiunile de consiliere a operatorilor economici. E bine ca orice fel de operator economic să vadă care au fost problemele în relația cu autoritățile statului”, a spus Anghel, în cadrul conferinței PRIA Consumer Protection.

El a adăugat că, acolo unde se constată că operatorii economici se comportă corect, să nu mai fie controlați decât foarte rar sau doar dacă doresc să fie consiliați în vreun fel.

„Să intre cumva pe un culoar verde. Astfel să îi lăsăm să facă ce știu ei mai bine, să facă bani și să fie corecți în relația cu consumatorii”, a completat Anghel.

Ana-Maria Baciu, managing partener la casa de avocatură Simion&Baciu, s-a arătat sceptică în privința apariției acestui „culoar verde” de care a vorbit oficialul ANPC.

„Această aplicație eu nu cred că va duce la acel culoar verde, ci sper că va rezolva o altă problemă pe care o avem, respectiv controalele suprapuse de la mai multe autoriăți. Nu mă aștept că dacă vine azi ANPC să nu mai vină și ANAF mâine, ci imi dorec că dacă vine ANPC azi, să nu mai vină ANSVSA mâine sau invers, dacă azi vine ANSVSA, să nu mai vină și ANPC mâine”, a spus Baciu.

Nici în Europa nu suntem într-o situație extraordinară din punctul de vedere al clarității directivelor și a normelor legale, a adăugat ea.

„Însă apariția acestei aplicații este o veste foarte bună, ne îndreptărm spre o normalizare a relației autorităților cu agenții economici”.

Autoritățile caută finanțare pentru această aplicație

La rândul său, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a precizat că această aplicație are scopul de a evita suprapunerea organelor de control atunci când se duc să verifice un agent economic.

"Lucrăm la designul unei aplicaţii unice de control a instituţiilor statului român, împreună cu cei de la ANPC, în care ne dorim să nu mai avem acea suprapunere a organelor de control când se duc să verifice - poate chiar trei-patru instituţii - pe acelaşi agent economic într-o singură zi, poate chiar pe aceeaşi speţă”, a spus Ivan, ieri, citat de Agerpres.

„După ce vom face acest demers, este evident că totul va fi transparent şi nu va mai putea să vină cineva şi a doua zi şi a treia zi tot pe aceeaşi speţă să te amendeze. Totul va fi jurnalizat în această formă", a completat el.

El a precizat că designul aplicației a fost deja realizat și acum autoritățile caută o sursă de finanţare pentru această aplicaţie.