​Skoda a anunțat accelerarea planului de electrificare a gamei și a prezentat un concept de SUV full-electric de șapte locuri care va avea autonomie de peste 600 km. Skoda vrea ca 70% dintre mașinile noi pe care le va vinde în Europa să fie electrice în 2030, iar pentru asta a anunțat investiții suplimentare de 5,6 miliarde euro.

Skoda VISION 7SFoto: Skoda

Modelul Enyaq al Skoda, cu 48.000 de clienți, a fost în 2021 a cincea cea mai vândută mașină electrică în Europa, după Tesla Model 3, ID 3 și Id 4 de la Volkswagen și după Renault Zoe.

Skoda spune că până în 2026 va lansa un model electric de oraș, un SUV compact și un SUV de șapte locuri. Spre 2027 - 2029 ar putea fi lansată o versiune electrică de Fabia și un alt model.

În afară de electrice, în 2023 Skoda va prezenta noi generații ale modelelor Superb și Kodiaq. Cel mai scump model Skoda din prezent este unul full electric: Enyaq Coupé iV RS 220 kW (299 CP), care costă peste 58.000 de euro.

Șeful Skoda, Klaus Zellmer, a spus că unul dintre lucrurile complicate este lansarea unei versiuni full-electrice de Fabia care să nu coste mai mult decât varianta cu motor termic. Costurile bateriei sunt mari, în special când este vorba de mașini de clasă mică, iar pentru ca aceste costuri să scadă trebuie să mai avem răbdare câțiva ani, spune Zellmer.

Grupul Volkswagen și-a propus ca pentru mărcile de volum să lanseze în viitor SUV-uri mici de oraș full-electrice care să aibă prețuri ce pornesc de la 20.000 euro.

Skoda a vândut anul trecut 49.000 de mașini electrice în Europa, ocupând locul 8 în topul mărcilor.

Surse: Automotive News, Autocar UK, Skoda