Adrian Nastase si Uniunea Nationala PSD+PUR sunt infatisati drept castigatori intr-un sondaj efectuat de CURS la comanda postului Antena 1. Pe de alta parte, reprezentantii Aliantei D.A. sustin ca au propriile sondaje in care devanseaza PSD. Daca pesedistii se lauda cu o diferenta de zece procente, aliatii "se multumesc" cu cateva procente.

Potrivit sondajului dat ieri publicitatii de CURS, 41% dintre romanii care s-ar prezenta la vot ar alege Uniunea Nationala PSD+PUR, in timp ce 34% ar opta pentru Alianta D.A. PNL-PD. Pe urmatoarele locuri s-ar situa PRM, cu 12%, si UDMR, cu 5%, in timp ce restul formatiunilor politice nu ar trece pragul parlamentar.

Aceste rezultate sunt obtinute in conditiile in care 30% din cei chestionati au declarat ca sunt nehotarati sau ca nu voteaza. In acelasi sondaj aruncat pe piata de Antena 1 se afirma ca 42% din totalul celor care s-ar prezenta la vot l-ar alege la Presedintie pe Adrian Nastase, iar 32% pe Traian Basescu.

Ar urma Corneliu Vadim Tudor, cu 13%, Marko Bela, cu 4%, restul candidatilor avand scoruri nesemnificative. In ceea ce priveste alegerile prezidentiale, 28% sunt nehotarati sau nu voteaza. Precauti, realizatorii sondajului se asigura pentru viitoarele contestatii, afirmand ca "procentele nu constituie o predictie a rezultatelor alegerilor generale".

Acestea depind, afirma autorii, de modul in care vor vota nehotaratii, de rata participarii la vot si de impactul dezbaterilor televizate in ultimele zece zile de campanie (sondajul a fost realizat in perioada 12-18 noiembrie).

Pe de alta parte, candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu, a sustinut ca Alianta are in jur de doua procente mai mult decat PSD+PUR. Potrivit unor surse din Alianta, in sondajul cel mai recent realizat de CSOP pentru PNL si PD, Alianta ar avea 41%, fata de 38,4% cu cat ar fi cotata Uniunea PSD+PUR.

Mai mult, intr-un nou sondaj care ar urma sa apara miercuri, Alianta ar avea un avantaj de 3%. In sondajele interne ale Aliantei, Adrian Nastase conduce cu 41%, fata de 39% cat are Traian Basescu. Totusi, potrivit acelorasi cercetari, Basescu ar castiga in turul doi cu 53%. Pe de alta parte, Alianta D.A.

a contestat, ieri, printr-un comunicat sondajul lansat de Antena 1: "In aceasta campanie murdara si fara precedent in Romania ultimilor 15 ani, PSD pregateste aruncarea pe piata media a unor sondaje false cu un singur scop - pregatirea fraudarii alegerilor".

Aliatii sustin ca "sondajele prefabricate prezinta aceeasi diferenta in favoarea PSD, exact ca si inaintea alegerilor locale din iunie 2004, cand rezultatul alegerilor a infirmat previziunile false, consfintind victoria Aliantei D.A."