Ieri dis-de-dimineata, in ciuda frigului patrunzator (minus 5 grade), zeci de mii de oameni continuau sa se adune in centrul Kievului. Din Piata Independentei si pana in Piata Basarabiei, numerosii adepti ai candidatului Opozitiei, Viktor Iuscenko, si-au instalat un adevarat orasel de corturi, semn ca nu au intentia sa plece prea curand.

Ei au si anuntat ca vor ramane pe strazi si in cursul zilei de astazi, caci Serghei Kivalov, presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a promis sa comunice rezultatele finale ale scrutinului de duminica.

Totusi, CEC-ul s-a grabit de data aceasta. Pana ieri, la ora 12, fusese deja anuntat bilantul dupa numararea a 98,24 la suta din voturi: candidatul Puterii, Viktor Ianukovici - 49,57 la suta, iar candidatul Opozitiei - 46,57 la suta. Cu alte cuvinte, neobositii functionari ai CEC au si stabilit un invingator virtual, pe actualul premier prorus Ianukovici.

A fost un motiv in plus pentru manifestantii din centrul Kievului, tot mai multi de la ora la ora, sa scandeze numele lui Iuscenko si sa agite drapelele portocalii ale Opozitiei. De altfel, Viktor Iuscenko a luat cuvantul in fata simpatizantilor sai, indemnandu-i sa nu paraseasca piata centrala si sa protesteze impotriva "totalei falsificari de masa".

"Acum spre noi vin din toate colturile Ucrainei, cu autobuzele, cu autoturismele si trenurile, alte zeci de mii de oameni. Actiunile abia incep" - i-a incurajat Iuscenko pe manifestanti, care i-au insotit vorbele cu o salva de aplauze.

Erau cunoscute rezultatele sondajelor la iesirea de la vot, ca si de la numaratoarea paralela a staff-ului candidatului Opozitiei. Acestea il creditau invingator pe Iuscenko, cu cifre care oscilau intre 3-4 pana la 10 puncte procentuale. Atat doar ca autoritatile, desi au evitat o desfasurare de forte militare, ca in primul tur, s-au folosit de alte mijloace.

Viktor Iuscenko a amintit, in fata manifestantilor, de imensa frauda din regiunile estice (puternic rusificate) Donetk si Lugansk, unde, subit, rata participarii la vot a sarit, duminica seara, in numai trei ore, de la 74 la 96 la suta! Nu intamplator, tocmai din acele regiuni observatorii canadieni au fost indepartati de la sectiile de vot.

Dupa inchiderea sectiilor de vot, s-a produs, dupa cum spunea Iuscenko, "inceputul unei lovituri de stat" a Puterii, ceea ce ar justifica declansarea "Revolutiei portocalii", dupa tiparul "Revolutiei rozelor", desfasurata exact cu un an in urma, in Georgia, urmare a unei fraude similare.

Degeaba presedintele Kucima a lansat (sambata seara, la TV) avertismentul ca Puterea nu va tolera o eventuala revolutie, manifestantii adunati in centrul Kievului erau hotarati sa nu plece acasa pana nu le va fi recunoscuta victoria obtinuta prin vot.

De altfel, politiciana liberala rusa Irina Hakamada, citata de cotidianul moscovit "Nezavisimaia Gazeta" de ieri, afirma: "Invingator va fi acela pentru care, in semn de protest, oamenii sunt gata sa iasa in strada!" Iar politologul rus Gleb Pavlovski remarca: "Daca Iuscenko reuseste sa transfere disputa in strada, el are mari sanse sa castige".