Observatorii internationali acreditati la alegerile parlamentare din 6 martie din Republica Moldova considera ca scrutinul s-a desfasurat, in general, conform normelor internationale.

Kimmo Kiljunen, seful delegatiei de observatori din partea Adunarii Parlamentare a OSCE a declarat ca, in pofida unor incalcari, autoritatile moldovene au respectat standardele democratice.

"Alegerile parlamentare din 6 martie 2005 din Republica Moldova s-au desfasurat, in general, in conformitate cu majoritatea angajamentelor fata de OSCE, fata de Consiliul Europei si de alte organizati internationale", a spus Kimmo Kiljunen.

Pe de alta parte, el a subliniat, ca au fost inregistrate, totusi, un sir de incalcari care au afectat procesul electoral.

Kimmo Kiljunen s-a referit, in special, la faptul ca opozitia nu a avut acces la posturile nationale de radio si televiziune, deopotriva cu Partidul Comunistilor de guvernaman.

Opozitia a anticipat inca de duminica o asemenea concluzie a observatorilor internationali.

Presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, acuzase institutiile internationale de faptul ca trimite in Republica Moldova oameni superficiali care "se limiteaza la niste declaratii aproximative".