Politia moscovita a efectuat miercuri o serie de descinderi in randul afaceristilor georgieni, intensificand astfel criza izbucnita in urma cu o saptamana, dupa arestarea de catre autoritatile din Georgia a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj, transmite Reuters.

Astfel, autoritatile au inchis un popular cazino din capitala Rusiei patronat de un georgian, motivand ca nu detinea autorizatiile necesare si era controlat de structuri ale crimei organizate. De asemenea au avut loc controale la doua restaurante si un hotel conduse de georgieni.

Politia a efectuat descinderi si in pietele din Moscova, pentru a verifica documentele comerciantilor georgieni.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, care citeaza surse din politie, in urmatoarele zile vor fi efectuate raiduri la peste 40 de restaurante si magazine georgiene din centrul Moscovei.

Ministrul de interne rus a descris aceste descinderi ca fiind “actiuni de rutina menite sa combata crima organizata”. Totusi, surse din randul fortelor de ordine au confirmat pentru Reuters ca au primit istructiuni din partea superiorilor care prevad masuri severe impotriva georgienilor si nici cele mai mici delicte sa nu fie lasate nepedepsite.

Rusia a suspendat marti legaturile feroviare, aeriene si postale cu Georgia, ca raspuns la arestarea de catre autoritatile de la Tbilisi a patru militari rusi, acuzati de spionaj. Acestia au fost eliberati luni, intr-un gest de bunavointa al autoritatilor georgiene.

Parlamentului rus urmeaza sa dezbata saptamana viitoare un proiect de lege care ar permite autoritatilor sa interzica transferurile de bani intre cele doua tari, ceea ce ar reprezenta o puternica lovitura pentru economia Georgiei.

Aproximativ un milion de georgieni lucreaza in Rusia. In prima jumatate a anului 2006, acestia au trimis in tara aproximativ 219 milioane de dolari, adica 14,6% din produsul intern al acestei tari, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Georgiei.