Presedintele Comisiei Europene a propus-o pe Meglena Kuneva in functia de comisar european, avand repartizat portofoliul "Protectia Consumatorului".

In schimb, in privinta candidatului Romaniei planeaza o serie de suspiciuni. Surse de la Bruxelles sustin ca purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Pietro Petrucci ar fi concluzionat dupa audierile de joi ca "Romania are domenii de care sa se ocupe ,dar nu are comisar".

De altfel, intr-o declaratie aparuta pe site-ul personal al vicepresedintelui Grupului Socialist din PE Jan Wiersma se arata ca in privinta candidatului roman exista o anumita ingrijorare, precizand ca despre Vosganian se stie ca a fost "pe nota de plata a unor magnati". Conform NewsIn, Vosganian a plecat deja din Bruxelles.

Candidatii Romaniei si Bulgariei pentru functia de comisar european, Varujan Vosganian si Meglena Kuneva trebuie sa treaca teste riguroase, avertizeaza vicepresedintii Grupului Socialist din PE, Jan Marius Wiersma si Hannes Swoboda.

Intr-o declaratie aparuta pe site-ul personal al lui Wiersma se arata ca cei doi isi exprima ingrijorarea in special in legatura cu candidatul roman.

"Candidatul Bulgariei este cunoscut pentru atitudinea si implicarea politica pro-europeana, in timp ce candidatul roman nu este. Ce se stie este ca a fost foarte mult timp la dreapta esicherului politic si pe nota de plata a unor magnati", precizeaza cei doi.

Wiersma si Swoboda sustin ca vor fi corecti dar duri in audierea celor doi, care, daca vor fi acceptati, vor inclina balanta politica a Comisiei Europene spre dreapta.

"Noi vom solicita presedintelui CE, Jose Barroso, mentinerea spectrului politic al Comisiei pe centru'', se mai precizeaza in declaratie.

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian si ministrul bulgar al Integrarii, Meglena Kuneva, tot de orientare liberala, au fost desemnati saptamana aceasta pentru functiile de comisari europeni din partea Romaniei si Bulgariei.