Victor Ponta a declarat, la finalul discutiilor de la Palatul Cotroceni ca reprezentantii PSD asteapta sugestii si imbunatatiri ale initiativei privind votul uninominal atat de la restul partidelor politice cat si de la organizatiile neguvernamentale. Presedintele PD Emil Boc este de parere ca va fi greu sa se gaseasca un consens la nivel parlamentar cu privire la introducerea votului uninominal.

Ponta: Speram ca Basescu sa nu se razgandeasca

Victor Ponta a declarat, la finalul discutiilor de la Palatul Cotroceni ca reprezentantii PSD i-au prezentat sefului statului propriul proiect de lege si viziunea asupra introducerii unui nou sistem.

“Din discutii am inteles ca domnia sa doreste sa sprijine aceasta modificare de fond a modului in care se aleg reprezentantii in parlament. Speram sa nu se razgandeasca, s-a mai razgandit dupa cum stiti, nu are rost sa mai reiau ce spunea la scoala de vara a tinerilor democrati, dar de data asta speram sa fie consecvent in aceasta sustinere”, a mai afirmat Ponta.

El spune ca, din pozitia de initiator al varianei propuse de PSD, recunoaste ca aceasta nu este perfecta si ca asteapta sugestii si imbunatatiri atat de la restul partidelor politice cat si de la organizatiile neguvernamentale.

“Nu avem un proiect perfect, dar toate sugestiile si toate amendamentele la acest sistem trebuie sa tina cont de capacitatea de a-l explica oamenilor care voteaza”, a declarat vicepresedintele PSD.

Boc: Sper sa gasim un acord si la nivelul liderilor de partide

Presedintele PD Emil Boc este de parere ca va fi greu sa se gaseasca un consens la nivel parlamentar cu privire la introducerea votului uninominal, dar spera ca dezbaterile din comisia parlamentara pentru elaborarea codului electoral sa duca macar la o sustinere majoritara. Boc spune ca reprezentantii PD i-au prezentat presedintelui varianta de lege propusa de Asociatia Pro Democratia.

“Acest sistem conserva si realizeaza o justitie electorala si, in plus, prin cresterea normei de reprezentare se diminueaza numarul parlamentarilor cu aproximativ 20%”, a motivat liderul PD sustinerea proiectului.

El a adaugat ca a inteles de la presedintele Traian Basescu faptul ca “daca va exista un acord al partidelor politice cu privire la votul uninominal, acesta ar putea fi o alternatriva la referendumul”.

“A fost astfel adresata o invitatie directa ca partidele sa gaseasca o solutie pentru votul uninominal”, considera Boc.

El a mai declarat ca “ne vom implica in discutiile din comisia pentru elaborarea codul electoral pentru a coagula o majoritate pentru unul din modelele de vot uninominal. Acolo este locul, in primul rand, de a gasi negocierea, dupa ce, in prealabil, sper ca si la nivelul liderilor partidelor parlamentare sa gasim un acord.

Stiu ca nu va fi foarte usor, in conditiile in care doua partide s-au pronuntat impotriva votului uninominal.”

Marko Bela: "Continuam sa avem serioase rezerve fata de modalitatile si efectele votului uninominal. Am convenit insa cu presedintele Traian Basescu ca indiferent de schimbarea modalitatii de votare minoritatile trebuie sa aiba o reprezentare serioasa in Parlament."