Aproximativ 100 de elevi, studenti sau profesori au fost ucisi in atacuri armate produse in institutiile de invatamant, de pe teritoriul Statelor Unite. Cel mai grav incident de acest gen este cel petrecut pe data de 16 aprilie, la Universitatii Virginia Tech, unde 33 de persoane au fost ucise si alte 28 au fost ranite dupa ce un student a deschis focul in interiorul campusului universitar.

Agentia France Presse a prezentat cronologia principalelor evenimente de acest tip, unde majoritatea atacatorilor erau tineri care studiau in scolile respective.

18 mai 1927: Bath, Michigan - Andrew Kehoe a provocat o explozie intr-o scoala din Michiga, provocand moartea a 18 elevi si sapte profesori si ranirea altor 61 de persoane.

1 august 1966: Austin, Texas - Charles Whitman, in varsta de 25 de ani, a ucis 14 persoane si a ranit alte zeci, dupa ce a tras mai multe focuri de arma de la etajul 28 al turnului Universitatii din Texas. Whitman, care isi omorase mama si sotia cu o seara inainte de atentat, a fost impuscat mortal de fortele de ordine, dupa ce a refuzat sa se predea.

29 ianuarie 1979: San Diego, Californie - Brenda Spencer, in varsta de 17 ani, a ucis doi adulti si a ranit opt elevi dintr-o scoala din San Diego, din cauza faptului ca „ura prima zi a saptamanii”.

2 martie 1987: Missouri - Un elev de 12 ani, Nathan Ferris, si-a ucis un coleg, dupa care s-a sinucis.

17 ianuarie 1989: Stokton, California - Un tanar de 24 de ani a patruns in curtea unei scoli, impusca mortal cinci elevi, raneste alti circa 30, dupa care se sinucide.

1 octombrie 1997: Pearl, Mississippi - Luke Wooddham, in varsta de 16 ani, deschide focul in incinta scolii sale, provocand moartea a doi elevi si ranind alti sase dupa ce a ucis-o pe mama sa. Wooddham a fost condamnat la inchisoare pe viata si isi ispaseste pedeapsa.

1 decembrie 1997: Paducah, Kentucky - Michael Carneal, in varsta de 14 ani, deschide focul in timpul unei slujbe din scoala sa. Trei elevi sunt ucisi, iar alti cinci sunt raniti. Atacaturul a fost condamnat la detentie pe viata.

24 martie 1998: Jonesboro, Arkansas - Doi elevi de 11 si 13 ani deschid focul in timpul unei pauze, dupa ce declanseaza alarma de incendiu pentru a-si determina colegii sa paraseasca clasa. Patru elevi si un profesor sunt ucisi. Cei doi vor sta inchisi pana la varsta de 21 de ani.

21 mai 1998: Springfield, Oregon - Kip Kinkel, in varsta de 15 ani, ucide cu arma de foc doi colegi si raneste alti 25 dupa ce si-a ucis parintii. Este condamnat la 12 ani de inchisoare.

20 aprilie 1999: Littleton, Colorado - Elevii Eric Harris, de 18 ani, si Dylan Klebold, de 17 ani, au ucis prin impuscare12 studenti si un profesor, ranind alte 24 de persoane.Dupa ce au fost incercuiti de politie, cei doi atacatori s-au sinucis.

10 august 1999: Los Angeles, California - Un barbat trage mai multe focuri de arma intr-o gradinita evreiasca, ucigand trei copii si doi adulti. Este condamnat la inchisoare pe viata.

21 noiembrie 1999: Deming, New Mexico - Victor Cordova, in varsta de 13 ani, impusca mortal in cap un coleg de liceu de varsta sa.

27 mai 2000: Palm Beach, Florida - Un elev de 13 ani, dat afara din clasa pentru indisciplina, il impusca in cap pe profesorul care l-a suparat.

5 martie 2001: Santee, California - Un tanar de 15 ani impusca mortal doi colegi si ranesc alte 13 persoane in incinta liceului, in apropiere de San Diego. Este condamnat la 50 de ani de inchisoare.

28 octombrie 2002: Tucson, Arizona - Un elev ucide trei persoane, dintre care doi profesori, in incinta unui campus universitar, dupa care se sinucide. Se pare ca motivul atacului au fost niste examene pe care adolescentul nu le-a trecut.

21 martie 2005: Red Lake, Minnesota - Un adolescent deschide focul asupra colegilor sai dintr-un liceu din Minnesota . Cel putin noua persoane au fost ucise si alte sapte sunt ranite in atac. Liceeanul se sinucide dupa ce este inconjurat de fortele de ordine.

8 noiembrie 2005: Jacksboro, Tennessee - Kenny Bartley Jr, in varsta de 15 ani, impusca mortal un angajat al scolii sale si raneste alti doi, aflandu-se sub influenta drogurilor.

27 septembrie 2006: Bailey, Colorado - O persoana deschide focul si ia sase ostatici in liceul Platte Canyon, dupa care se sinucide. Una din cele doua ostatice este grav ranita

2 octombrie 2006: Nickel Mines, Pennsylvania - Un barbat inarmat patrunde intr-o scoala a comunitatii Amish si impusca mortal trei copii, ranind alti opt, dintre care doi au decedat ulterior.

16 aprilie 2007: Blacksburg, Virginia - Un student deschide focul in campusul universitatii Virginia Tech, provocand moartea a 33 de persoane.

21 septembrie 2007: Delaware - Un barbat inarmat deschide focul in Universitatea de Stat, ranind doi studenti.

10 octombrie: Cleveland, Ohio - Un adolescent in varsta de 14 ani deschide focul in liceul in care invata, ranind patru persoane, apoi se sinucide.