3 noiembrie 2007

Lazio Roma joaca pe "Olimpico" cu Fiorentina in etapa a 11-a a campionatului italian. In minutul 68, antrenorul oaspetilor, Prandelli il arunca in joc pe Adrian Mutu, moment in care suporterii gazdelor incep sa-l apostrofeze pe internationalul roman, gasit si el "vinovat" de presupusa crima comisa in Italia de compatriotul sau, Romulus Mailat.

"Mutu esti un rahat !" si "Tigan de rahat !" sunt doar cateva dintre scandarile cu tenta rasista, folosite de fanii laziali la adresa lui Adrian Mutu. Constienti de gravitatea incidentului, oficialii gruparii italiene au declarat, imediat dupa meci, ca spera ca Lazio sa dispute cat mai putine meciuri cu portile inchise.

La randul ei, "Gazzetta dello Sport" a notat la acea vreme: "este ultima idiotenie a escaladarii xenofobiei ce a lovit Roma".

Din fericire pentru Lazio, Tribunalul Sportiv din Italia nu a luat nicio masura impotriva clubului. Judecatorul a declarat ca a analizat atent cazul, a vorbit cu delegatul trimis la meci si a vizionat imaginile difuzate de televiziunile italiene, considerand ca scandarile fanilor lui Lazio nu au denigrat imaginea, nationalitatea sau originile etnice ale fotbalistului roman.

In schimb, Juventus a fost amendata cu 20.000 de euro dupa ce suporterii torinezilor l-au numit "tigan" pe atacantul suedez al formatiei Internazionale Milano, Zlatan Ibrahimovici, la o partida disputat tot in cadrul etapei a 11-a din Serie A.