Potrivit modificarii aduse Ordonantei de Guvern privind Codul de procedura fiscala, cei care desfasoara activitati independente efectuand plati directe anticipate in contul impozitului anual pe venit prin retinerea acestora la sursa de catre platitor vor avea obligatia sa depuna declaratia de inregistrare la Registrul Contribuabililor.

Declaratia de inregistrare fiscala trebuie depusa la organul fiscal in raza caruia contribuabilii respectivi isi au domiciliul fiscal, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii sau a „obtinerii“ primului venit.

Pana sa intervina aceasta modificare, contribuabilii erau inregistrati dupa ce depuneau declaratia estimativa, declaratia speciala, declaratia de venit global sau fisa fiscala, a declarat Neculae Plaiasu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Beneficiarii acestei modificari sunt contribuabilii care realizeaza venituri din proprietate intelectuala, proprietarii de consignatii, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si cei care obtin venituri din activitatea de expertiza contabila si

tehnica, judiciara si extrajudiciara sau asocierea cu o persoana juridica. Potrivit ANAF, aceasta schimbare se va aplica la intrarea in vigoare a legii, care a fost publicata in Monitorul Oficial la data de 25 mai 2004. In opinia lui Plaiasu, modificarea vine in ajutorul agentilor economici, acestia putand intra mai repede in posesia documentelor contabile.