Incepand din 2000, probabil si datorita unei usoare cresteri a puterii de cumparare, conationalii nostri au inceput sa se trateze cu portii de mancare din ce in ce mai generoase, potrivit unui studiu realizat de Tudorel Balta, director in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In ultima vreme, romanii au prins gustul spaghetelor si al biscuitilor.

Comparativ cu 2000, anul trecut, consumul mediu de paste fainoase pe cap de roman a fost cu 70% mai mare si s-au mancat cu 14% mai multi biscuiti.

Mai mult lapte

“La unele produse, cum ar fi lactatele si bauturile racoritoare nealcoolice, consumul este aproape acelasi ca in UE“, a spus Balta. Astfel, fiecare dintre noi s-a “calcifiat“, in 2003, cu 231 litri de lapte. In acelasi timp, un francez sau un englez a baut 237 de litri.

Iar consumul in Romania va creste la aproximativ 255 de litri in anul integrarii, a declarat Tudorel Balta. El estimeaza ca pana in 2007 cantitatea de lapte care va fi procesat se va dubla fata de anul 2004.

Bautori inraiti

La fel de bine stam la consumul de sucuri si bauturi racoritoare, unde suntem la fel de competitivi ca si europenii. Daca anul trecut un roman si-a stins setea cu circa 60 de litri de astfel de licori, un cetatean al Uniunii Europene s-a delectat cu numai 10 litri mai mult.

Si statisticile arata ca in 2007 vom intra cu fruntea sus in Europa, deoarece consumul pe cap de locuitor va creste la 65 de litri anual.

Vegetarieni cu forta

Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, romanii consuma in prezent 60 de kilograme de carne pe an fata de 80 de kilograme pe an, cat consuma in medie un european. Situatia se va imbunatati si la acest capitol, insa nu foarte mult. Ministerul estimeaza ca in 2007 vom consuma in medie 63,2 kilograme de carne si produse din carne, cu circa 17 kilograme mai putin decat in UE.

Pana la momenul integrarii, oficialii din Ministerul Agriculturii estimeaza ca vor avea loc majorari semnificative ale cantitatilor de carne de pasare, porc si vita procesate in Romania.

De asemenea, la ulei si grasimi vegetale se preconizeaza atingerea unui nivel de 17,3 litri pe cap de locuitor, fata de 14,5 litri, in acest an. Media in UE este de 26 de litri. Consumul va creste si la vinul nobil, pana la 33 de litri pe cap de locuitor anual, fata de 30 de litri, cat este in prezent.