Expertii recomanda cumparatorilor sa tina mai mult seama de evaluarea specialistilor si sa nu cumpere din disperare pentru ca risca sa se indatoreze prea mult, banca nefiind dispusa sa finanteze decit cel mult 70a% din valoarea stabilita de evaluator.

“Tot ceea ce am evaluat pina acum era sub pretul cerut de proprietarul casei. Am intilnit oameni care cereau sume fabuloase pe niste case in care imi era scirba sa intru... Si au vindut la preturile alea pentru ca romanul e disperat. Cumpara orice, la orice pret, pentru ca se gindeste ca, dupa intrarea in UE, nu se va mai putea apropia de o casa”, ne-a spus un evaluator.

El ne-a dat drept exemple o garsoniera infecta dintr-un bloc construit in `62, pe strada Avrig, care s-a vindut cu 20.000 de euro, si un apartament cu doua camere din Rahova, care arata sub orice critica, vindut cu 22.000 de euro.

Proprietarii cer prea mult

Evaluatorii spun ca stabilesc valoarea casei dupa criterii foarte clare: zona, vechimea blocului, starea locuintei, imbunatatiri (gresie, faianta, termopan). “Nu ne intereseaza cit cere proprietarul pe casa. Fixam pretul pe care il consideram in concordanta cu piata. De cele mai multe ori, vinzarea nu se face la nivelul speculat de proprietar. Daca pe o locuinta se cer 25.000-30.

000 de euro, noi presupunem din start ca pretul ar trebui sa fie mai mic cu 10-15%”, a afirmat Gheorghe Dragne, evaluator la o banca comerciala. Mihai Dumitrescu, evaluator la Property Partners, admite si el ca preturile sint umflate. “Din nefericire pentru ei, cumparatorii nu gasesc decit acest tip de oferta, din care noi scadem, in 30a din cazuri, circa 1.000-2.000 de euro”.

Inglodati in datorii

Evaluatorii pun creditele ipotecare si lipsa proiectelor de locuinte pe seama inflamarii preturilor la locuinte. “Creditul ipotecar a atins cote maxime. Cei care au obtinut credite au fost dispusi sa dea oricit pe o casa, uitind ca, de fapt, sint bani pe care trebuie sa-i returneze.

Pe de alta parte, constructorii s-au orientat catre segmentul rezidential de lux, complet inaccesibil clasei medii. Iar in lipsa unor proiecte de locuinte, oamenii nu au de ales si sint nevoiti sa accepte preturile mari”, ne-a declarat Mihai Dumitrescu. Acesti factori, spune expertul, vor duce la aparitia primelor incapacitati de plata, cel mai posibil incepind de anul viitor.

“Unii s-au indatorat mai mult decit pot duce”, sustine evaluatorul. Si asta pentru ca, satui de hirtii si alergatura, oamenii au refuzat sa tina cont de evaluarile riguroase, iar ca sa nu piarda creditul au preferat sa se imprumute de pe la rude ori prieteni, sa achite un avans mai mare, chiar daca stiau ca suma ceruta de vinzator nu era justificata.

Pacaleala pentru banci

Majoritatea bancherilor nu accepta sa finanteze decit maximum 70a din valoarea reala a casei. Clientul trebuie sa faca rost, de unde poate, de restul banilor care reprezinta avansul. Mihai Dumitrescu ne-a spus ca au aparut clienti care incearca sa pacaleasca bancile, printr-o metoda aparte. “Unii nu au de unde sa dea avansul si ajung la o intelegere cu vinzatorul.

Acesta se preface ca vinde la un pret mai mare, 26.000 de euro, de exemplu, pentru un apartament pe care, in realitate, cumparatorul da doar 20.000 de euro. In felul acesta, daca accepta sa dea imprumutul, banca finanteaza si avansul”, ne-a explicat Mihai Dumitrescu. Metoda nu reuseste prea des pentru ca o evaluare riguroasa poate strica lesne socotelile.

“Nu toti imprumutatii incearca sa acopere prin metoda asta avansul...”, precizeaza angajatul Property Partners.

Influenta agentilor imobiliari

Principalele motive pentru care preturile caselor au luat-o razna, sustin evaluatorii bancari, sint ca vinzatorii exagereaza deseori. “Proprietarii cer atit cit au ei nevoie pentru diferite lucruri. Unii vor sa se mute si cer pe locuinta in care stau exact cit au nevoie ca sa cumpere nu stiu ce casa. Am evaluat o casa si era cu mult sub suma ceruta de vinzator.

I-am spus ca locuinta aia nu face mai mult decit atit, dar el a replicat ca are patru copii si n-are incotro”, spune un alt evaluator. Mihai Dumitrescu adauga ca o parte din vina revine si agentilor imobiliari: “Ca sa incaseze comisioane mai mari, acestia ii influenteaza pe vinzatori, spunindu-le ca apartamentul valoreaza mai mult. Si oamenii ii cred”.

Unul dintre evaluatorii cu care am discutat - si care a dorit sa ramina anonim - spune ca, in Bucuresti, toate casele cumparate de oameni din provincie sint mai piperate la pret: “Tot ceea ce cumpara provincialii este mult mai scump. Si asta pentru ca vin in Bucuresti cu ideea ca aici greu te poti lipi de ceva.

Le este teama ca nu vor gasi o casa, nu cunosc piata, nu stiu sa negocieze si iau la preturi cu mult mai mari, iar vinzatorii speculeaza lucrurile astea din plin”. Expertii pe care i-am contactat nu cred intr-o scadere a preturilor la case. Pe piata, spun ei, nu se simte acest lucru, iar atita timp cit cererea ramine mare, oferta se mentine scumpa.

Proprietarii profita la maximum de teama ca, o data cu integrarea in UE, preturile apartamentelor se vor apropia foarte mult de cele din tarile membre ale Uniunii.