Studiul remarca, de exemplu, scumpirea vizibila a terenurilor in localitatea prahoveana Breaza, unde afacerile imobiliare au traversat o perioada infloritoare. Expertii companiei recomanda celor care au de investit citeva mii de euro sa caute case taranesti in localitati montane din judete invecinate Bucurestiului.

Terenurile din statiunile de pe Valea Prahovei, zona ideala pentru o casa de vacanta, au devenit aproape inaccesibile, se arata in studiul SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara. La un moment dat, Breaza a aparut ca o alternativa la statiunile cu preturi piperate, insa putini au fost cei care au apucat sa cumpere terenuri ieftine.

Imediat ce nume sonore din lumea fotbalului si a afacerilor si-au inaltat constructii luxoase, preturile terenurilor din localitate aproape ca s-au dublat. “In utimii zece ani, in Breaza s-au construit 3.000 de case si exista 5.000 de gospodarii din care peste 400 sint ale unor VIP-uri. Loturile mari de teren se vind cu 6-14 euro/mp, iar cele mici cu 12-16 euro/mp.

Numai in ultimul an preturile au crescut cam cu 30a”, explica directorul unei firme imobiliare din Breaza, Catalin Briscariu.

Aflata la scurta distanta de “clasicii” Vaii Prahovei, localitatea pastreaza preturi aproape cu doua treimi mai scazute decit in Sinaia sau Predeal, chiar daca, spun agenti care stiu zona, si la Breaza terenurile bine amplasate, cu toate facilitatile, pot ajunge la 40 de euro/mp. Briscariu spune ca in ultimii ani Breaza a devenit un loc al ostentatiei.

“Oamenii si-au facut case aici ca sa arate prietenilor ca au bani. Prietenii au venit la rindul lor adusi de prieteni si asa au aparut case de sute de mii de euro pe terenuri care au costat de zeci de ori mai putin”.

Atit studiul firmei SGA, cit si seful companiei imobiliare brezene constata ca localitatea “e pe cale se se inchida” si ca vor mai putea avea acces doar cei care au conturile bine garnisite.

Casuta de 5.000 de euro

Unde pot investi insa cumparatorii ale caror economii sint de citeva mii de euro? SGA Romania estimeaza ca in scurt timp vor aparea destinatii de investitie precum Provita, Valea Doftanei chiar zone de linga Cheia, in localitati apropiate de DN 1, care atrag prin conditii bune de construit, pe terenuri cu preturi ramase accesibile.

“In Cheia, de pilda, sint suprafete mari de teren, cu proprietari siguri care ofera loturi la 4-5 euro/mp. La fel in Valea Doftanei”, spune Briscariu. O alternativa la preturile exorbitante ale vilelor deja construite sint casele taranesti. “Pretul acestor case uimeste in anumite regiuni pentru ca este neasteptat de modest.

Aceasta ramine si pentru miine afacerea mica de recomandat”, afirma studiul SGA care sustine ca pentru o astfel de investitie sint suficienti 3.000-5.000 de euro.

Conacele, investitie de viitor

Studiul arunca o privire si asupra unei alte oportunitati: vechile conace boieresti din localitati montane, unele dintre ele recuperate de fostii proprietari, si “imobilele de prestigiu” cum le numeste prognoza, adica cladiri cu suprafete construite mai mari si cu arhitectura din perioada interbelica.

Ele sint considerate o investitie buna, in masura in care, in urmatorii ani, ar putea stirni interesul unor cumparatori straini cu un gust arhitectonic mai rafinat. “Strainii - mai orientati adesea decit “omul nou” roman - vor fi clientii pietei de conace, astazi atit de dispretuita de localnicii imbogatiti, ce se uita cu mirare la preturile oricum deplorabile (30.000-50.

000 dolari americani) ce s-ar plati pentru asemenea “vechituri”. Prognoza atentioneaza insa ca este o investitie care cere nu doar bani, ci si multa rabdare.

Legende in Delta

Studiul sugereaza ca anumite zone, mai putin vizitate, din Delta Dunarii si de pe litoral sint intentionat “umflate” pentru amatorii de “mitologie imobiliara” cum ii numeste studiul.

Aluzie la presupuse investitii cu potential turistic in localitati precum Portita, de la gurile Dunarii, care ar putea face neavizatii in tranzactii imobiliare sa investeasca bani pentru un viitor prea indepartat.

“In Delta ramin piedici greu de depasit: regimul de proprietate adeseori incert, terenul dificil pentru constructii si comunicatiile nesigure”, arata studiul, care adauga ca acestea sint lucruri greu de schimbat in urmatorii ani.