Au trecut vremurile cand jucariile erau sinonime cu copilaria. Astazi, aproape orice jucarie noua are in componenta sa macar un cip. In plus, exista si “distractii tehnologice“ fara limita de varsta.

Oamenii de stiinta vor sa faca din “robotei“ cei mai buni prieteni ai omului. Lasand la o parte interminabilele controverse pe seama acestui subiect, sa vedem ce “jucarele“ high-tech au mai iesit din laboratoarele secrete.

Robosapien este considerat cel mai avansat model de “robot humanoid“ proiectat unor scopuri “casnice si distractive“. El a fost conceput de catre un fost angajat NASA, expert in fizica si robotica, dr. Mark W. Tilden.

El este acreditat cu dezvoltarea principiilor roboticii biomorfice, cu alte cuvinte “aplicatiile“ care ii permit robotului sa se miste asemenea unui om. Iar Robosapien este primul model din aceasta categorie. Are programate 67 de functii, pe care puteti sa le “combinati“.

Precis poate sa se aplece dupa mici obiecte, sa le apuce si sa vi le aduca; stie chiar sa danseze si e capabil sa va arate cateva miscari din filmele cu Bruce Lee! Are doua viteze si se poate rasuci la 180 de grade. Mai are in dotare senzori cu ajutorul carora ocoleste obstacole si raspunde la atingeri.

In ceea ce priveste exprimarea orala se poate spune ca este “o creatura a cavernelor“. Pretul: 80 de lire sterline, de pe site-ul www.boysstuff.co.uk.

AVIOANE GHIDATE RADIO. Pachetul avioanelor cu telecomanda radio Glider Wing Span are doua “minunatii“ create pentru o competitie a pasionatilor genului. Fiecare avion are destinata o alta frecventa, competitia fiind libera. Bateriile va tin pana la 20 de minute de zbor continuu, iar inaltimea maxima pana la care controlati avioanle este de 500 metri.

Folosesc motoare turbo 180, iar anvergura aripilor este de un metru. Kit-ul include un transmitator radio pe doua canale, un set de baterii 8,4V 600 mAh NiMh. In plus, amandoua avioanele au fost concepute pentru a li se putea adauga o microcamera de filmat, fiind nevoie de mici modificari in centrul de greutate.

Pretul este de 80 de dolari pe site-ul www.raidentech.com, de unde puteti obtine si multe alte detalii ale produselor.

FURIA ROSIE

Japonezii de la Origami au scos la iveala o mini-motocicleta pentru pustani maturi si adulti nebuni: Ducati 916. Are o lungime de un metru, cantareste 25 de kilograme si o inaltime de 55 de cm. Special pentru copii, japonezii au montat un cip de securitate la bord, care, odata accesat, “preia“ o parte din controlul micii.

Nu ai nevoie de permis, dar e interzis accesul pe autostrada, trebuind sa va limitati la circuite speciale. Costa 2.000 de lire sterline si urmeaza sa apara pe piata.

Motor 2 timpi racit cu aer (capacitate cilindrica 39 cmc)

Viteza maxima atinsa 11.000 rotatii/min, viteza 40 km/h

Putere 2,5 Kw la 8.700 rot/min

Carburator: Dell’orto

Aprindere electronica

Pornire manuala

Ambreiaj centrifugal

Combustibil: benzina + ulei de amestec

Amestec: 50 parti benzina la o parte de ulei

Capacitate rezervor: 1 litru

Greutate suportata: 110 kg