Turistii si oamenii de afaceri din statele membre ale Uniunii Europene sunt tot mai putin interesati sa vina in Romania. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, Romania a fost vizitata, in primul trimestru al acestui an, de aproximativ 140.000 de persoane din Comunitatea Europeana, cu 17% mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, multi vizitatori provin din tari care nu fac parte inca din Comunitatea Europeana. Spre exemplu, printre primele cinci state de origine ale vizitatorilor se numara Republica Moldova, Ungaria si Serbia-Muntenegru.

Reducerea numarului vizitatorilor din UE vine in conditiile in care, in general, numarul persoanelor care au vizitat tara noastra a crescut, de la inceputul anului in curs, cu 25% raportat la perioada similara a anului 2003. Mai mult, numarul vizitatorilor straini din statele membre CEFTA a crescut cu 32,6%, al celor din Africa - cu 19,1%, iar al celor din America de Nord - cu 18,6%.

De asemenea, numarul vizitatorilor din Asia a crescut cu 17,3% fata de perioada similara a anului 2003, in vreme ce numarul vizitatorilor din America de Sud si America Centrala a crescut cu 9,2%.

Numarul turistilor si al oamenilor de afaceri straini care au vizitat tara noastra s-a ridicat, in 2004, la aproximativ un milion. Majoritatea celor care au trecut prin Romania, reprezentand 95,8% din total, provin din Europa, in special din Italia, Germania si Franta.

Astfel, ponderea turistilor italieni care au calatorit in Romania in primul trimestru al acestui an se ridica la 29% din totalul vizitatorilor, ponderea nemtilor care au trecut prin Romania este de 20,5%, in vreme ce numai 11,7% dintre turistii care si-au petrecut cateva zile in tara noastra sunt din Franta.

Cel mai putin interesati de tara noastra sunt grecii si olandezii, ponderea acestora reducandu-se la 7,6%, respectiv 8,2% din totalul celor care ne-au vizitat tara.

Cei mai multi turisti care au poposit pe plaiurile mioritice, 77,8% din total, s-au deplasat cu masina, in timp ce numai 13,6% au preferat sa zboare pana in Romania si numai 5,8% au apelat la un mijloc feroviar de transport.

In ceea ce ii priveste pe romanii care au iesit in afara granitelor in primul trimestru al anului in curs, numarul acestora a crescut cu 27,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la peste 1,5 milioane. Cei mai multi, reprezentand 86,5% din total, s-au deplasat cu masina, in vreme ce cu avionul au calatorit numai 9,3% dintre romani.