Cu o luna in urma isi facea aparitia primul virus pentru telefoane mobile: Cabir. Saptamana trecuta, mai multe laboratoare antivirus au primit “la pachet“, in e-mail, primul virus dedicat sistemului de operare Windows CE, conceput pentru telefoane inteligente sau diferitele variante de Palm-uri.

Autorul acestui virus se autointituleaza Ratter si face parte dintr-un grup de “scriitori“ de virusi cunoscut sub denumirea de “29.a“ (dupa anumite interpretari, aceasta denumire ar masca “numarul fiarei“).

DE PROBA. Dupa cum apare in mesajul autorului sau, WinCE_Dust nu a fost conceput decat pentru a se demonstra ca poate fi si un virus pentru calculatoare de buzunar.

Primul raport asupra virusului a venit din partea laboratoarelor romanesti de cercetare de la Bitdefender.

Specialistii romani spun ca autorul virusului “dedica“ acest virus creatorilor de antivirusi, in speranta ca ii face “fericiti“. Conform analizei celor de la Symantec, in clipa in care un fisier infectat este activat, virusul intreaba: “Dear user, am I allowed to spread?“. Daca fiserul in cauza este activat, virusul incearca sa infecteze toate fisierele .

exe din directorul respectiv. Acest mod de actiune face ca nou venitul in colectia virusilor sa fie usor de depistat si evitat. De altfel, dupa cum precizeaza si expertii de la Airscanner sau F-Secure, acest virus nu este periculos si se raspandeste prin schimbul de fisiere de pe un PDA pe altul, de exemplu.

Aparitia acestui virus va rasturna multe dintre planurile celor de la Microsoft, avand in vedere ca prin crearea lui Windows CE isi propusesera sa domine piata sistemelor de operare pentru telefonia mobila. Dupa cum spun cei de la Airscanner, Windows CE este o minunatie: poate sa ruleze Internet Explorer, Outlook si Word pe orice PDA sau smartphone.

Desi este destul de bine “aranjat“, Windows CE are o hiba: nu are sistem de securitate.

Conform Bitdefender, la ora actuala, Windows CE ruleaza pe 17 milioane de dispozitive.