Alianta PNL-PD s-a razgindit, in ultimul moment, in privinta unei apropieri pre-electorale fata de UDMR si a anulat intilnirea care ar fi trebuit sa aiba loc ieri intre sefii partidelor - Stolojan, Basescu si Marko Bela.

Intoarcerea strategiei cu 180 de grade s-a produs de la o zi la alta: marti, PNL dadea ca sigura intilnirea, miercuri dimineata Alianta si-a schimbat parerea si a sters complet din program o consultare cu UDMR. Discutia ar fi trebuit sa se poarte pe tema viitoarei colaborari dintre Alianta si UDMR, in eventualitatea in care PNL-PD ar cistiga alegerile.

Refuzul Aliantei este cel putin suspect, avind in vedere ca, in toamna, UDMR ar putea inclina balanta in favoarea Aliantei sau a PSD, in cazul in care cele doua formatiuni vor obtine scoruri apropiate, asa cum s-a intimplat la Consiliile Judetene.

Rasturnarea situatiei a fost cauzata, potrivit unor surse PNL-PD, de refuzul presedintelui PD, Traian Basescu, de a anunta public, cu trei luni inaintea alegerilor, ca Alianta nu exclude colaboarea cu UDMR. Potrivit acelorasi surse, in viziunea lui Basescu, ar fi fost o greseala de strategie ca Alianta sa se considere vulnerabila si sa dea semnalul nesigurantei asupra reusitei din alegeri.

“Trebuie sa plecam de la principiul ca vom cistiga singuri alegerile si ca nu avem nevoie de suportul unui partid cu o imagine destul de sifonata. Daca ne-am fi intilnit cu UDMR, am fi dat sentimentul unui nou CDR”, ne-a explicat un membru PD motivele atitudinii lui Traian Basescu. Impotrivirea liderului PD e legata doar de contextul si momentul alese pentru a face pasul spre UDMR.

Public, Basescu a mentionat: “Cea mai confortabila solutie pentru Alianta, in cazul in care nu cistiga majoritatea parlamentara, este colaborarea cu UDMR”. Astfel, el nu exclude apropierea de UDMR, insa acest lucru ar trebui sa se intimple numai dupa alegeri.

Pina atunci, sursele citate sustin ca, in opinia lui Basescu, orice discutie cu UDMR nu are rost, pe considerentul ca oricum maghiarii vor accepta, dupa alegeri, sa se alature partidului care va accede la guvernare.

Negocieri Theodor Stolojan - Marko Bela

La rindul sau, copresedintele Aliantei, Theodor Stolojan, pare si mai precaut. Liderul PNL vrea sa aiba siguranta ca UDMR nu va vira spre partidul lui Nastase, in situatia unui baraj Alianta-PSD la alegeri. De altfel, intilnirea care trebuia sa aiba loc ieri a fost, se pare, pusa la cale doar de Theodor Stolojan si Marko Bela.

Cei doi au profitat de ocazia ca se aflau la un seminar la Izvorul Muresului pentru a discuta, in secret, despre strategia celor doua partide. Marko Bela ar fi acceptat ca UDMR sa-l sustina pe Theodor Stolojan in turul al doilea al alegerilor prezidentiale doar in conditiile in care Alianta obtine mai multe procente decit PSD la parlamentare.

Potrivit unor surse PNL, Marko Bela a mai conditionat sprijinul UDMR si de intilnirea de ieri cu Traian Basescu si Theodor Stolojan, care ar fi trebuit sa aiba rolul de a demonstra ca cele doua partide nu sint rivale si ca pot fi partenere dupa alegeri. Pe de alta parte, UDMR a luat in calcul si o posibila victorie a Aliantei si vrea sa-si asigure o plasa de siguranta pentru a ramine la putere.

Cu toate aceste socoteli, UDMR nu vrea decit o apropiere de Alianta si nu se gindeste sa rupa protocolul cu PSD. Partidul de guvernamint are si el un interes ca UDMR sa-i ramina fidel pentru a forma majoritatea parlamentara in cazul in care obtine suficiente procente in toamna.

Tentativa UDMR de a discuta cu rivalii politici le-a zdruncinat un pic strategia pesedistilor, carora nu le-ar mai ramine decit sa se alieze cu PRM in toamna. Totusi, pina la alegeri UDMR nu va face, probabil, decit clasicul joc la doua capete, alegind, in final, varianta cea mai profitabila: perpetuarea la putere, indiferent de cine o va detine.