Daca pentru cei mai multi acesta este un motiv de bucurie, reducerea destul de accelerata a inflatiei va "produce" si perdanti. "De pe urma unei inflatii ridicate profita de obicei oamenii bogati, in timp ce saracii sufera cel mai mult. Practic, atunci are loc un transfer de bogatie dinspre saraci spre bogati.

Acestia din urma pot profita de oportunitati speculative investind banii in case, terenuri, fabrici sau valuta care le "conserva" valoarea banilor. In schimb, pretul la branza sau la un televizor creste si ii afecteaza tot pe cei cu venituri reduse, deoarece acestea nu pot fi considerate investitii", ne-a explicat analistul economic Matei Paun.

El a exemplificat aceasta polarizare a societatii prin ceea ce s-a intamplat in Argentina, Brazilia sau Rusia, unde hiperinflatia a dus la pauperizarea economica in paralel cu formarea unei oligarhii economice. In opinia lui Matei Paun, o inflatie mica va elimina dezavantajul celor cu venituri reduse, permitandu-le acestora sa se desfasoare intr-un mediu stabil.

Printre perdanti se numara, in opinia profesorului de economie Daniel Daianu, fost ministru de Finante, intreprinderile care au de platit statului datorii uriase. "Acesta va fi momentul adevarului. Inflatia scazuta va fi pentru unii ca o maciuca. Intreprinderile cu arierate nu vor mai putea miza pe efectul inflatiei care le eroda datoriile pentru a le plati mai usor", a apreciat Daniel Daianu.

Totusi, oamenii si intreprinderile se descurca mai bine intr-un mediu stabil si pot gandi pe termen lung. "Sa ne amintim de perioadele de hiperinflatie cand intreprinderile isi faceau planuri pe termen scurt, iar bancile nu acordau prea multe credite pe termen lung decat in conditii foarte severe", a mai remarcat Daianu.

Printre efectele pozitive ale reducerii inflatiei se numara si imboldul pentru creditul de consum, reintoarcerea in tara a banilor care au "emigrat" in anii '90, precum si alocarea unor sume de la buget pentru diferite proiecte (din economiile cu datoria publica) fara a fi nevoie de reducerea bugetelor pentru unii ordonatori de credite.

Daniel Daianu a subliniat si faptul ca o scadere puternica a inflatiei nu are consecinte pozitive asupra deficitului comercial si a celui de cont curent. "Pe fondul indisciplinei financiare, scaderea inflatiei a incurajat marirea acestui deficit", a mai precizat Daianu.

Principalii perdanti ai reducerii inflatiei sunt, in opinia lui Gabriel Biris, avocat specializat in drept fiscal, companiile cu datorii marii, dar si Ministerul Finantelor care incaseaza mai putini bani din "impozitul pe inflatie". "De exemplu, o firma are la inceputul anului echivalentul a 1.000 de euro, la un curs de 30.000 de lei si incheie anul cu aceeasi suma la un curs de 40.000 de lei.

Castigul obtinut din diferenta de curs este impozitat cu 25 la suta, iar firma care plateste impozitul isi reduce astfel capitalul", a spus Biris, adaugand ca principalii beneficiari ai unei inflatii reduse sunt firmele sanatoase care nu-si mai vad creantele depreciate de o inflatie galopanta.