Politistii de circulatie si-au inceput saptamana cu un accident de antologie. Ora 21, intr-un cartier din Sebes-Alba. O bubuitura de fier pe zid scoate lumea in strada. O rabla se infipsese intr-o casa. Oamenii se reped sa-l scoata pe sofer din masina facuta zdrente. La volan - Nea Pandele, inconstient. Lumea se mira ca are doar cateva zgarieturi.

Il trag afara si incearca sa-l resusciteze cu cateva palme. Nu l-au lasat singur mai mult de cinci minute, cat sa cheme politia. Cand s-au intors cu echipajul de la circulatie, s-au si speriat: nea Pandele horcaia langa masina. Numai ca Pandele nu era in agonie; era rupt de beat si sforaia ingrozitor. O juma' de ora s-a chinuit politia sa-l trezeasca.

L-au dus la spital - s-au mai chinuit si doctorii vreun ceas. Abia spre dimineata si-a revenit. Nu-si mai aduce aminte cum a ajuns la volan si nici ca a dat cu masina in zid. Stia doar ca a baut toata ziua si ca n-are permis. "Sa conduci matol e o arta". Sunt multi care spun asta atunci cand sunt prinsi pulbere la volan.

Acum cateva saptamani, politistii de la circulatie au dat peste un "campion": avea peste 1,8 la mie. La un ins de 70 de kile, asta inseamna cam 15 beri. Au reusit sa-i faca testele dupa ce l-au carat in spate pana la medico-legala. Omul fusese oprit la un filtru, in Bucuresti. A parcat regulamentar, dar nu a coborat din masina si nici nu a lasat geamul.

Cand i-au deschis usa, soferul a cazut direct pe picioarele baietilor din patrula. S-a ridicat, si-a scuturat praful de pe costum si le-a zis politistilor ca nu au dreptul sa-l opreasca fiindca el conduce mai bine cand e beat. Pe urma a adormit. Pe altul l-au apucat pandaliile la "testul de sobrietate".

Cand l-au pus politistii sa mearga pe linia continua, betivul "a derapat" si a cazut intr-o rana. De pe jos, soferul matol "a incercat sa zboare" - dadea din maini si zicea ca e barza. Pe urma s-a apucat sa faca tumbe pe asfalt. Altii, in loc sa mearga in linie dreapta, fac slalom pe trotuar si canta. Alearga politistii dupa ei sa-i duca la legist. Unii sunt agresivi.

In plin centru, a fost oprit unul care mergea cu viteza. Omul s-a dat jos, s-a descheiat la slit si le-a aratat stremeleagul politistilor. Altul, mai de bun-simt, si-a scos organul doar cand a ajuns la sectia de politie. Exista si betivi recunoscatori. O patrula din Ilfov l-a vazut pe unul ca mergea cam cas. "L-am oprit si m-am dus la masina lui. Cum a coborat, pac!, a si cazut.

De acolo de jos, incerca sa se catere pe mine, sa ma sarute. Scosese si limba sa ma pupe ca pe femei. Mi-a zis: "bre, sefule, manca-ti-as, de unde ai aparut, ca mi-ai salvat viata"! Politistii spun ca betivii de la volan se comporta dupa rang.

aia mai amarati rad a paguba si se caciulesc in fata agentului: "hai, safu', manca-ti-as", "traiasca dom' colonel", "nu ma lasa, dom" comandant!" aia cu bani baga direct mana in buzunar - "care-i problema, sa o rezolvam". Cei mai nervosi ameninta politistii ca a doua zi "o sa-i dezbrace". VIP-urile si demnitarii pur si simplu nu opresc.

Zic ca nu au vazut semnalul si pun mana pe telefon sa-i sune pe sefii patrulei. Cand se inverzeste fiola, spun ca au mancat mere acre. Femeile matoale tac si zambesc aiurea. Spectacolele cu betivii prinsi la volan continua si la medico-legala. Inventeaza tot felul de motive, numai sa nu dea sange. Unii spun ca sunt hemofili, ca le e frica de injectii, dar cei mai multi tipa de sperie morga.

Unul a reusit sa fuga, dar a nimerit printre cadavre. S-a intors imediat. Altul s-a dat cu capul de geam, iar unul s-a apucat sa le zboare politistilor caschetele. Urmeaza contestatiile. Motivele principale sunt: "m-am urcat beat la volan ca ma duceam la doctor"; "am baut si io doar o bere" sau "ce e atat de grav, ca in alte tari se bea si mai mult".

Dar cea mai frecventa formula de aburit politistii este: "nu mi-am dat seama ca voi incalca legea considerand ca, intorcandu-ma de la parastas/nunta/activitati oficiale (cea din urma e folosita de demnitari - n.n.

), pe distanta scurta, o sa fiu oprit"! Finalul contestatiilor este intotdeauna acelasi: "va rog respectuos sa-mi reanalizati termenul de suspendare a permisului intrucat nu mai fac"! Conform comisarului-sef Marian Niculescu, seful Educatiei rutiere din IGPR, de la inceputul anului, politistii au suspendat, din motive de betie, un permis la zece minute.

Si inca acestea au fost cazurile fericite. In aceeasi perioada, 48 de oameni au murit in accidente cauzate de alcool, iar peste 100 au fost raniti grav.