SNP Petrom nu a luat inca nici o decizie privind scumpirea carburantilor la pompa, desi celelalte companii private au facut sau se pregatesc deja sa faca acest lucru ca urmare a cresterii cotatiei la titei la un nivel de peste 53 de dolari/baril. "Chiar astazi dimineata (n.r.

- ieri) am discutat cu presedintele CA al Petrom, Gheorghe Constantinescu, care m-a informat ca nu s-a luat nici o decizie privind cresterea preturilor. Va trebui sa treaca o luna ca sa putem face calculele si o analiza de pret. Vom vedea atunci ce masuri vor fi luate, daca pretul barilului se va stabiliza undeva la 50 de dolari.

Deocamdata, suntem in limitele de pierdere", a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. El a precizat ca Petrom poate sa reziste presiunilor oscilatiilor pe termen scurt de pe piata internationala, avand in vedere ca utilizeaza si petrol romanesc al carui pret este la jumatate fata de cel practicat la nivel mondial.

Pe de alta parte, Rompetrol, cel mai mare operator privat, care utilizeaza in principal titei din export, a majorat ieri preturile carburantilor la poarta rafinariei cu aproximativ 15 dolari pe tona. Motivul il reprezinta tocmai cotatiile record inregistrate in ultima perioada pe piata mondiala.

Si ceilalti operatori si distribuitori privati de pe piata romaneasca asteapta o decizie a Petrom pentru a majora preturile. "Pentru a acoperi nivelul de crestere al pretului titeiului la bursele internationale si pentru a evita pierderile este necesara o majorare cu cel putin 2.000 de lei/litru la pompa.

Deja avem dificultati in aprovizionarea cu carburanti deoarece companiile prefera sa exporte in loc sa vanda in Romania", ne-au declarat oficiali din cadrul LukOil. Potrivit surselor citate, o astfel de majorare nu se va produce deocamdata pana cand Petrom si ceilalti competitori de pe piata romaneasca nu vor lua o decizie similara.

In ceea ce priveste un eventual impact negativ al scumpirii titeiului asupra cresterii economice din Romania, Dan Ioan Popescu a declarat ca aceasta este nesemnificativa. "Studiile facute au aratat ca situatia actuala va conduce la o diminuare cu 0,5 la suta din PIB a previziunilor privind cresterea economica in Europa.

In Romania, influenta este mult mai mica, deoarece tara noastra este si producator de titei", a explicat ministrul Economiei.