Doar un sfert din romani stiu sa utilizeze calculatorul, iar dintre acestia, doar 12% il folosesc la nivel competitiv, adica altfel decat pe o simpla masina de scris, arata barometrul de opinie realizat de Gallup si transmis de European Computer Driving Licence (ECDL).

ECDL precizeaza ca in Romania exista un mare decalaj intre dotarea cu calculatoare si utilizarea eficienta a acestora la locul de munca si in invatamant. Computerul este folosit in cele mai multe cazuri ca o simpla masina de scris, iar cei care nu stiu sa-l utilizeze creeaza pierderi apreciate la circa 20% din locul de munca, se arata in sondajele efectuate de ECDL.

"Dotarea in continuare a scolilor cu calculatoare risca sa devina o mare risipa, daca nu exista un numar minim de personal didactic confirmat la nivelul standardului european", se mai arata in studiu ECDL. In ultimii doi ani, numai 10.000 de functionari au urmat cursurile de certificare ca utilizatori ai computerului la nivel european.

"Aceasta cifra reprezinta 10% din totalul functionarilor publici din Romania. De asemenea, doar 13% din romani sunt decisi sa inceapa un curs pentru a invata sa lucreze mai bine pe calculator", arata barometrul Gallup.