Liderii celor 25 de state membre ale Uniunii Europene au semnat ieri, la Roma, Tratatul constitutional. Un eveniment considerat istoric, pe care presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, l-a calificat drept "indeplinirea visului unei Europe unite prin valorile comune".

Nefiind mentionate in text, "radacinile crestine" nu se numara, pentru autori, printre aceste "valori comune" europene. Oricum, festivitatile odata incheiate, iar cerneala semnaturilor uscata, va incepe dificilul proces al ratificarii documentului in fiecare tara membra. Abia dupa aceea se va putea vorbi despre o Constitutie europeana.

Ceremonialul s-a desfasurat la Capitoliu, unde au tinut discursuri, printre altii, premierii Italiei, Olandei si Irlandei, presedintele Parlamentului European, actualul si viitorul sef al Comisiei Europene. A rasunat Oda Bucuriei.

Apoi, pret de o ora, in Sala degli Orazi e Curiazi, sub privirea severa a Papei Inocentiu al X-lea, imortalizat intr-o monumentala statuie de bronz, a avut loc semnarea propriu-zisa, in ordinea alfabetica a denumirii fiecarei tari in limba de origine.

Prima tara semnatara a fost Belgia, prin premierul Guy Verhofstadt si ministrul de Externe Karel de Gucht. Ultima - Marea Britanie, prin premierul Tony Blair si ministrul de Externe Jack Straw. Franta a fost singura tara cu trei semnaturi, presedintele Jacques Chirac punandu-si si el apostila pentru eternitate.

La solemnitate au participat si liderii Romaniei, Bulgariei, Turciei si Croatiei, primii trei fiind invitati sa semneze actul final privind incheierea negocierilor asupra Constitutiei.

Locul ales pentru semnare are o puternica incarcatura simbolica, in aceeasi sala fiind parafate la 25 martie 1957 tratatele instituind Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Ceremonia a fost filmata de regizorul Franco Zeffirelli, cunoscut pentru pelicula "Iisus din Nazareth".

La numai cativa kilometri distanta, Cetatea Vaticanului si-a exprimat inca o data "amaraciunea" fata de absenta referirilor la mostenirea crestina a Europei. Un grup de tineri a si manifestat sub lozinca "Europa este crestina sau nu este deloc".

Constienti ca orice "defectiune" in procesul de ratificare ar compromite intrarea in vigoare a Constitutiei in 2007, liderii Europei i-au chemat pe cetateni sa sustina adoptarea documentului. Marea Britanie este una dintre tarile unde se va organiza un referendum pe tema Constitutiei europene, probabil la inceputurile anului 2006.

Semnarea Constitutiei a fost si un bun prilej pentru liderii Celor 25 de a-si afisa coeziunea in contextul crizei institutionale generate de ostilitatea Parlamentului European fata de componenta noii Comisii Europene.

Pregatirea marii metropole italiene pentru evenimentul de ieri a costat vistieria Romei circa patru milioane de euro. Ca in toate ocaziile de acest gen, masurile de securitate au fost deosebit de severe, efective insemnate de politie fiind desfasurate in oras, mai ales in zona Capitoliului.