Functionarii administratiei locale din 32 de judete vor participa astazi la marsuri ale tacerii in toate orasele-resedinta. Greva generala pe care au declansat-o in urma cu aproape o saptamana continua, intre timp, in primariile din peste 120 de localitati din tara.

Marsurile de protest vor incepe concomitent la ora 9.00 in majoritatea resedintelor de judet din tara, cu exceptia Bucurestiului si a catorva municipii din Muntenia si Moldova. Asta pentru ca initiatoarea protestului, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, are sediul central la Cluj, iar cei 18.000 de membri afiliati provin predominant din Ardeal.

In acest timp, sindicalistii continua greva generala in care au intrat la sfarsitul lunii trecute, repercusiunile fiind deosebit de grave in multe orase. Pe durata grevei generale, functionarii asigura doar serviciile de stare civila - nasteri, casatorii, decese, precum si activitatile de la cantinele de ajutor social.

In Bucuresti, greva nu a afectat decat Primaria Sectorului 3, ai carei angajati sunt membri ai federatiei de la Cluj. Liderul sindical, Romel Neagu, ne-a declarat ieri ca protestul va continua pana cand doleantele lor vor fi luate in calcul.

Functionarii sunt nemultumiti de hotararea Ministerul Finantelor Publice de a suspenda prima de vacanta si primele lunare pentru 2005, care reprezinta 18,3% din salariu.

Daca la aceasta se adauga rata inflatiei pe anul viitor, salariile functionarilor publici ar scadea in 2005, potrivit sindicatelor, cu 27,3%, mai mica decat cresterea salariilor propusa de Guvern - 6% de la 1 ianuarie 2005 si inca 6% de la 1 octombrie).

Al doilea motiv al grevei generale este ca, pentru personalul contractual, care reprezinta 30% din salariatii fiecarei institutii, nu a fost acordata nici o crestere salariala pentru 2004, asa cum se convenise. In plus, nici pana in prezent Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nu a inceput elaborarea unui act normativ privind salarizarea acestora pe 2005.

Presedintele FNSAPL, Valer Suciu, a declarat ca greva generala va continua pe termen nelimitat, in cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate.

Greva din Sanatate se amana

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis ieri amanarea grevei generale cu doua saptamani. "In cazul in care in acest timp nu vor fi publicate actele normative care sa prevada acordarea drepturilor solicitate de noi, la 22 noiembrie a.c., vom declansa greva generala pe o perioada nedeterminata", a declarat Vicepresedintele Sanitas, Adrian Barea.

La randul lor, Federatia Nationala Sindicala "Ambulanta" si Federatia Nationala "TESA" au renuntat momentan la actiunile de protest anuntate, in urma negocierilor de miercuri cu reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS).