Anul electoral 2004 nu face exceptie in ceea ce priveste numarul mare de persoane care viseaza sa devina presedinte al tarii. In 28 noiembrie romanii vor intra in cabina cu un buletin de vot care va semana cu o carticica, dat fiind ca 12 oameni au investit energie si bani pentru a fi votati in cea mai inalta functie in stat.

Conform sondajelor de opinie doi politicieni au sanse reale de a castiga Presedintia Romaniei: Traian Basescu (Alianta PNL-PD "Dreptate si Adevar") si Adrian Nastase (Uniunea Nationala PSD+PUR). Marko Bela (UDMR) participa in competitie pentru a obtine pentru formatiunea pe care o reprezinta un scor cat mai bun. In aceeasi situatie se afla si C.V.

Tudor (PRM) care, conform previziunilor, nu ar mai putea repeta intrarea in turul doi ca la alegerile din 2000. Aceeasi strategie a adoptat-o si URR prin Ovidiu Tudorici, partid care vrea sa-si masoare fortele, pentru prima data in alegeri prezidentiale si parlamentare. Gheorghe Ciuhandu (PNTCD) incearca sa scoata partidul la liman si sa obtina pentru acesta pragul necesar accesului in Parlament.

Candidatul Actiunii Populare, Marian Petre Milut, vrea si el sa ridice scorul AP pentru a deveni partid parlamentar.

Petre Roman se straduieste sa revina pe scena politica dupa ce la alegerile trecute a intrunit doar 2%, apoi a parasit PD si a format Partidul Forta Democrata.

Gigi Becali (PNG) este pata de culoare in peisajul prezidentiabililor, in timp ce Raj Tunaru (Partidului Tineretului Democrat), Aurel Radulescu (Alianta Popular Crestin-Democrata) si Gheorghe Dinu (independent) vor sa adune puncte la capitolul notorietate.

Dar sa vedem motivatia fiecarui candidat, eprimata la momentul inscrierii in cursa pentru Cotroceni.

1. Adrian Nastase Uniunea Nationala PSD+PUR

"Va promit ca nu o sa va dezamagesc. Va promit ca in urmatorii patru ani vom reusi sa scoatem saracia din tara. Va fi important felul in care vom duce Romania in UE astfel incat UE sa ne ajute sa traim mai bine", a spus Adrian Nastase. Presedintele PSD a tinut sa le multumeasca celor 2 milioane de romani care au semnat pentru candidatura sa la functia de presedinte.

2. Traian Basescu Alianta PNL-PD "Dreptate si Adevar"

"Multumesc celor peste 1,5 milioane romani care au semnat pentru sustinerea candidaturii mele, iar aceasta cursa electorala va fi un succes al Aliantei PNL-PD. De acest succes Alianta are nevoie pentru a repune in functiune institutiile statului, in slujba cetatenilor", a declarat Traian Basescu.

"Voi reprezenta mereu populatia in relatia cu institutiile statului, voi coagula natiunea in jurul unor obiective majore de interes intern si extern, voi garanta independenta justitiei si neutralitatea politicului in relatia cu justitia, voi fi un dusman neimpacat al sistemului corupt si voi face ca institutiile statului sa functioneze in slujba cetateanului", a spus Basescu.

3. Marko Bela - UDMR

"Programul meu electoral vizeaza integrarea europeana, bunastarea si libertatea comunitatii maghiare. Cuvintele noastre-program sunt onoare si cinste in aceasta tara, siguranta si libertate ca om si ca maghiar. M-am nascut intr-o autonomie maghiara si doresc sa imi inchei cariera tot intr-o autonomie maghiara.

Am ales sa-mi lansez campania electorala in municipiul Targu Secuiesc, pentru ca e localitatea in care m-am nascut si am trait timp de 19 ani, si pentru ca, desi se afla la 200 de kilometri de Bucuresti si 700 de Budapesta, aceasta localitate a ramas una maghiara", a declarat Marko Bela.

4. Corneliu Vadim Tudor - PRM

"Romania Mare intr-o Europa unita" si "Hrana, caldura, medicamente, justitie" sunt cele doua devize ale ofertei electorale a presedintelui PRM. "Din cei 300.000 de actuali membri PRM, 30.000 vor contribui la buna administrare a tarii. Pledez pentru un guvern de profesionisti, tehnocrati, iar echipa care va salva tara se afla acum, in aceasta sala.

Voi respecta tratatele diplomatice semnate de Romania, statutul de membru NATO, va pleda pentru relatii de colaborare cu SUA si Rusia, cu Israelul, cu Vaticanul. Sub presedintia mea, negocierile cu UE se vor incheia mai rapid, iar raporturile cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala se vor desfasura in conditiile unor negocieri mai demne si eficiente", a declarat C.V. Tudor.

5. Petre Roman - Partidul Forta Democrata

"Intru in aceasta lupta cu ce am eu mai bun: competenta, cinste si curajul de a infrunta politica noastra bolnava de coruptie. Stiu ca putem invinge saracia si coruptia, iar pentru mine acest lucru este fundamental. Nu am fost niciodata, sub nici o forma, amestecat in afaceri de nici o natura, acesta imbolnavind politica", a declarat Roman.

"Eu si FDR ne propunem sa-i reprezentam pe oameni asa cum se cuvine. Pentru mine este un angajament solemn, o raspundere foarte mare si am constiinta faptului ca sunt pregatit pentru acest pas. Romanii vor vota in final asa cum doresc, cine crede ca-i va manipula se inseala si, indiferent de rezultatul pe care-l voi obtine, sunt cu constiinta impacata", a mai spus Petre Roman.

6. Alexandru Raj Tunaru - Partidul Tineretului Democrat

"In cazul in care voi fi ales ca presedinte al tarii, principalul meu obiectiv va fi sa respect articolul 47 din Constitutie pe care nimeni nu l-a respectat pana acum dupa 1989. Acesta precizeaza ca statul este obligat sa asigure prin mijloace economice si sociale un nivel de trai decent tuturor cetatenilor", a spus Raj Tunaru.

El a subliniat ca este constient de pe ce pozitii porneste in competitia electorala, dar a mentionat ca, in cazul in care nu va ajunge in turul doi, nu va da voturile pentru candidatii care ajung in finala dar au ocupat de-a lungul timpului o functie publica.

In opinia lui Raj Tunaru, seful statului ar trebui sa fie un factor activ in viata economica, sociala si politica a tarii si sa participe mai des la sedintele Executivului.

7. Gheorghe Ciuhandu - PNTCD

"Candidez pentru ca am o obligatie fata de electoratul roman, am o obligatie morala fata de timisoreni si am o obligatie fata de partidul pe care-l reprezint. Vin cu un mesaj care a plecat cu 15 ani in urma de la Timisoara, cu un mesaj care are valori crestin-democrate si care, din pacate, in tara noastra nu se aplica", a declarat Ciuhandu.

El a precizat ca nu a fost niciodata membru al PCR, venind "din afara sistemului si avand ca experienta o munca de opt ani la Timisoara ca primar, unde a dovedit competenta, corectitudine si moralitate.

"In campania electorala atat eu, in calitate de candidat la Presedintie din partea PNTCD, cat si reprezentantii nostri pentru Parlament vom promova un mesaj de normalitate si moralitate, pentru ca numai pe moralitate putem cladi. Sper ca disputa electorala sa fie una corecta, cinstita, in spirit de fair-play, cel putin asa am s-o duc eu.

Nu voi raspunde la provocari, nu ma intereseaza provocarile, ma intereseaza ca electoratul sa aiba cunostinta de anumite valori", a precizat liderul taranist.

8. Aurel Radulescu - Alianta Popular Crestin-Democrata

Preotul Aurel Radulescu, sustinut de Alianta Popular Crestin Democrata (APCD), alianta electorala formata din Partidul Renasterea Romaniei si Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale si-a depus candidatura la sediul BEC in jurul orelor 23.30, pe ultima suta de metri inaintea expirarii termenului prevazut de lege pentru depunerea candidaturilor.

Aurel Radulescu a impartit, in sediul BEC, fluturasi in care se mentiona ca "Radulescu ar fi un trimis si un uns al lui Dumnezeu cu inalta Binecuvantare a Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Barholomeu, cel care a primit medalia de aur a Congresului American Vicar General al Bisericii Ortodoxe Romane din America de sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Ecumenice".

9. George Becali - Partidul Noua Generatie

"Dupa evenimentele politice care s-au intamplat in tara si la rugamintea a 40 de conducatori ai Partidului Noua Generatie, m-am hotarat sa candidez la Presedintia Romaniei", a spus Becali la Patriarhia Romana. "Dupa ce Dumnezeu mi-a indreptat pasii spre politica, am construit un partid in cateva luni si la insistentele sefilor de filiale m-am hotarat sa candidez la Presedintia tarii.

Indiferent de sondaje, este cert ca din aceasta candidatura a mea va castiga Romania. Recunosc ca am si puncte slabe, pentru ca nu sunt un politician versat, nu ma pricep prea mult la politica externa, dar promit ca in campania electorala veti vedea un Becali care isi va invinge adversarii si pe tema integrarii europene, si pe politica NATO", a declarat la iesirea din sediul BEC, liderul PNG.

10. Ovidiu Tudorici - Uniunea pentru Reconstructia Romaniei

"Doresc ca pe viitor copiii mei sa traiasca intr-o Romanie care sa le ofere un viitor aici, nu in alte tari. Este momentul unei noi generatii de politicieni care sa schimbe ceea ce s-a intamplat pana acum in politica romaneasca. Tinerii nu s-au simtit reprezentati de actuala clasa politica", a declarat candidatul URR.

Ovidiu Tudorici este cel mai tanar dintre candidatii la Presedintie, fiind in prezent viceprimar al municipiului Campulung Moldovenesc.

11. Marian Petre Milut - Partidul Actiunea Populara

"De 14 ani se manifesta aceleasi clisee politice care incearca sa mentina cu orice pret puterea politica si economica in Romania. Sunt un om care vine din economia reala si cred ca a sosit momentul unor dezbateri reale", a declarat Milut.

El a subliniat "ca Romania trebuie sa intre in Uniunea Europeana, iar in prezent principalele probleme ale populatiei sunt cele sociale si economice, adaugand ca anul 2004 poate fi decisiv pentru tara".

12. Gheorghe Dinu, independent

"Sper ca anul 2004 sa aduca in fruntea tarii omul potrivit la locul potrivit. Doresc ca cei lansati in cursa prezidentiala sa dea dovada de fair-play-ul olimpic de care presedintele Iliescu a dat dovada in perioada in care a condus tara.

Un presedinte trebuie sa aiba cunostinte solide de Drept si sa foloseasca metodele si mijloacele cele mai eficiente impotriva coruptiei in plan intern si impotriva terorismului pe plan extern. Este foarte bine ca o diversitate de oameni inteligenti din tara si-au depus candidaturile, dar ei trebuie sa cunoasca in primul rand "abc-ul" atributiilor prezidentiale", a declarat Gheorghe Dinu.