Americanii detin primele doua locuri in TOP 500 al celor mai rapide supercomputere de pe glob.

Recent a fost publicata lista TOP 500, care cuprinde cele mai performante supercomputere de pe glob. Primele doua "masinarii" sunt realizate in SUA, locul trei fiind detinut de un supercomputer creat de japonezi. Doua treimi din calculatoare utilizeaza procesoare Intel.

Cel mai rapid supercomputer din lume este BlueGene/L (produs de IBM si destinat studiilor din domeniul bio-chimiei) capabil sa efectueze 280 de trilioane de calcule/s (280 de teraflopi). Pana acum a fost testat la 70 de teraflopi, pentru ca doar un sfert din sistem a fost instalat.

Pe locul al doilea este un supercomputer pentru NASA, construit de Silicon Graphics (SGI), un "monstru" care a atins viteza de 60 teraflopi. El va fi folosit pentru a procesa datele venite de la sateliti si va prezice cu o exactitate mai mare uraganele. De asemenea, va ajuta la proiectarea vehiculelor spatiale, simularea radiatiilor interplanetare sau cautarea vietii in Cosmos.

INITIATIVA. Proiectul TOP500 a inceput in 1993 in ideea de a furniza un instrument de urmarire si identificare a tendintelor in procesarea de inalta performanta. De doua ori pe an este publicata o lista a celor mai puternice computere din lume.

Intregul proiect este initiat printr-o colaborare intre Universitatea din Mannheim (Germania), Universitatea din Tennessee (SUA) si Centrul National de Cercetare in Energie, laboratorele Lawrence Berkeley (SUA). Cele mai multe supercomputere se afla in SUA (267), surpriza reprezentand-o China, care a ajuns la ora actuala sa detina 17 asemenea "masinarii".

In ceea ce priveste producatorii, IBM detine locul intai cu 215 produse, fiind urmat de HP cu 173 de sisteme.

DE VANZARE. IBM a anuntat ca Blue Gene este de vanzare la un pret incepand cu 1,5 milioane de dolari. Produsul este vandut in configuratii care variaza de la 1 la 64 de rack-uri; fiecare rack are 1.024 de procesoare. O configuratie 16-rack este capabila sa atinga o performanta de 70.7 trilioane de calculatii/s (sau 70.7 teraflopi), dupa cum se arata intr-un material Zdnet.

INTEL. Aproape doua treimi din cele mai rapide supercomputere din lume la ora actuala utilizeaza procesoare Intel Itanium sau Intel Xeon. Cu un numar de 320 din cele 500 de supercomputere, platformele cu arhitectura Intel reprezinta acum 64% din total, fata de 2001 cand in aceasta lista erau doar 19 sisteme Intel.

TOPUL PRIMELOR 5

Dupa cum apare pe site-ul www.top500.org, pe primele cinci locuri ale clasamentului apar urmatoarele supercomputere:locul I – "BlueGene/L", IBM; urmeaza "Columbia" de la NASA (Mountain View) si "Earth Simulator", produs de japonezii de la NEC (poate "doar" 35.85 teraflopi).

Pe locul al IV-lea este "MareNostrum", conceput la Centrul de Supercompetere de la Barcelona, cu o "putere matematica" totala de 20.53 teraflopi; in timp ce pe locul al V-lea se gaseste "Thunder", creatia americanilor de la "Lawrence Livermore National Lab". Acesta din urma se poate "incorda" de 19.94 teraflopi.