Intr-un moment in care mai multe state membre ale coalitiei conduse de SUA isi pun problema retragerii treptate a militarilor prezenti in Irak, Romania anunta suplimentarea propriilor trupe. Inca 100 de subofiteri si ofiteri romani ar urma sa plece in aceasta tara, la solicitarea expresa a SUA.

MApN a dat unda verde solicitarii SUA intrucit, in documentul trimis de americani, se precizeaza ca Statele Unite si ONU vor suporta costurile acestei misiuni. Cei 100 de infanteristi vor fi platiti la fel ca si ceilalti militari romani din Irak: diurna de 70 de dolari pe zi - subofiterii, respectiv 80 dolari pe zi - ofiterii.

Banii vor veni de la MApN, care-i va deconta ulterior de la SUA si ONU.

Decizia finala privind trimiterea acestor militari in Irak va apartine Parlamentului Romaniei. MApN nu stie la aceasta data daca “bodyguarzii” ONU vor sta in Irak strict pentru perioada alegerilor sau misiunea lor se va prelungi.

In urma cu o luna, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, declara la Poiana Brasov ca efortul bugetar al MApN pentru cele cinci operatiuni militare in care e implicata armata romana, cu aproximativ 2.000 de militari, este la limita maxima.