Uniunea PSD + PUR are cele mai mari sanse sa castige alegerile parlamentare de duminica, iar candidatul sau Adrian Nastase conduce detasat in cursa prezidentiala, cu un avans de 10 procente in fata prezidentiabilului Aliantei D.A., Traian Basescu. Asa arata datele unui sondaj CURS, realizat in perioada 12-18 noiembrie, pe un esantion reprezentativ de 1.100 de persoane cu drept de vot.

Sondajul, comandat de Antena 1, are o marja de eroare de plus-minus 3% si o probabilitate de 95%. Conform rezultatelor cercetarii sociologice, Uniunea PSD + PUR ar fi votata de 41% din electorat, urmata de Aliata D.A. PNL-PD cu 34%, PRM - 12%, UDMR - 5%, PNG - 2%, PNTCD - 2% si Actiunea Populara - 1%. Nehotaratii si cei care nu vor vota pe 28 noiembrie cumuleaza 30 de procente.

Adrian Nastase este primul clasat in preferintele intervievatilor cu un scor de 42%, urmat de Traian Basescu - 32%, Corneliu Vadim Tudor - 13%, Marko Bela - 4%, Gigi Becali 3%, Gheorghe Ciuhandu - 2%, Marian Milut - 2% si Petre Roman - 1%. La prezidentiale, procentul celor nehotarati si al celor care nu voteaza este mai mic, 28%.

Dupa cum ne-a declarat directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, diferenta mare dintre Adrian Nastase si Traian Basescu este cauzata de declaratiile riscante ale acestuia din urma in chestiunea homosexualitatii. "A fost o greseala fatala, nu este vorba de a accepta sau nu homosexualii, ci de casatorii si adoptii de copii de catre cuplurile gay.

Aceste chestiuni sunt delicate, nu doar la noi, ci oriunde in lume", spune Lazaroiu. Intrebat daca Traian Basescu poate sa reduca din handicap in cele cateva zile care au mai ramas pana la alegeri, Lazaroiu a afirmat ca este posibil: "Oricum, nu asta e problema. La alegerile din 1996, Emil Constantinescu avea cu 6-7% mai putin decat Ion Iliescu si a castigat in turul al doilea.

Diferenta e ca atunci CDR era pe primul loc la parlamentare. Acum, Alianta D.A. e in spatele Uniunii PSD + PUR". Sociologul precizeaza ca Alianta a scazut in sondaje tot din pricina declaratiilor lui Basescu, PNL si PD fiind percepute ca legate de candidatul lor la Presedintie.

In ceea ce priveste procentul relativ mic de nehotarati si cei care nu merg la vot - 30%, comparativ cu 40-45% aratat de sondajele precedente -, Lazaroiu spune ca, odata cu inceperea campaniei electorale si apropierea alegerilor, indecisii de pana acum isi asuma o preferinta politica. In cazul de fata, nehotaratii au mers catre PSD.

Sebastian Lazaroiu crede ca s-ar putea produce o rasturnare a situatiei la alegeri doar daca apare ceva care sa demobilizeze electoratul PSD + PUR si sa il mobilizeze pe cel al Aliantei.

De altfel, CURS precizeaza ca rezultatele sondajului nu reprezinta o prognoza pentru votul din 28 noiembrie, care va putea fi schimbat de votul nehotaratilor, de rata participarii la scrutin si de impactul dezbaterilor televizate.